4 maart 200600:00

Nijmegen op voorsprong

De halve finale tussen Amstel Tijgers en Nijmegen Emperors begint steeds boeiender te worden. In het hol van de leeuw won Nijmegen de derde wedstrijd met 2-4. Twee late goals van Bob Teunissen en Erik Landman zorgden voor de beslissing.

Het werd weer een ware thriller in de Jaap Edenhal die gevuld was met 600 toeschouwers Ă©n met de cameraĆœs van de NOS. Amsterdam was de beste ploeg en had veruit de meeste kansen maar de defensie van Nijmegen hield stand met Casper Swart als absolute uitblinker.

Amsterdam begon dan ook het beste aan de wedstrijd, maar het waren de bezoekers die na de eerste periode met een 0-2 voorsprong de kleedkamer opzochten. Na vijf minuten zette Nick de Jong Nijmegen op voorsprong nadat zijn ploeg een vroege powerplay van Amsterdam had overleefd. In de daaropvolgende minuten drong Amsterdam steeds meer aan maar zelfs twee powerplays waren niet besteed aan de ploeg van Ron Berteling.

Nijmegen daarentegen was wel succesvol met twee spelers meer op het ijs. In de dertiende minuut verlengde Nick de Jong een schot van Kevin Young net nadat de eerste zondaar van Amsterdam de strafbank uitschaatste. Amsterdam kreeg daarna genoeg kansen maar stuitte telkens op Casper Swart die misschien wel de beste wedstrijd uit zijn carrière speelde.

Vooral in de tweede periode moest Swart veelvuldig ingrijpen aangezien dit de sterkste fase van Amsterdam was. In de eerste minuut van de tweede periode kreeg Nijmegen nog een enorme kans via Kevin Young maar daar bleef het dan ook bij. De kansen waren daarna voor de regerend landskampioen. Toch duurde het tot ver in de tweede periode alvorens Amsterdam wist te scoren. Een powerplaygoal van Scott Farrell op aangeven van Simon de Wit zorgde voor de aansluiting. Gek genoeg had Nijmegen meteen daarna de marge weer kunnen vergroten maar Jake Brenk schoot tijdens een breakaway op de paal.

In de laatste periode kwam Amsterdam na zeven minuten op gelijke hoogte. Alexander Schaafsma schoot vanaf de blauwe lijn en Lamonte Polet verlengde de puck zodat Casper Swart moest capituleren. Zelfs de meest fanatieke supporters uit Nijmegen moesten op dat moment wel hebben gedacht dat Amsterdam dit karwei ging afmaken. Zeker toen na de gelijkmaker Marcel Kars en Tommie Hartogs dotten van kansen kregen. Beide internationals werden echter afgetroefd door Casper Swart.

De misser van Hartogs was de inleiding tot de beslissende goal. Jake Brenk pikte de puck op achter zijn eigen doel en stormde naar voren door de puck tot twee keer toe via de boarding langs de tegenstander te krijgen. Bob Teunissen was keurig meegeschaatst en stond vrij voor de goal. De pass van Brenk liet niets te wensen over en het schot van Teunissen evenmin. De sensatie was compleet en eigenlijk kwam Amsterdam er hierna niet meer aan te pas. Even later vond Bob Teunissen met een mooie pass de vrijstaande Erik Landman. De Fries twijfelde geen moment en verschalkte Kalousek met een knap schot.

Coach Larry Sacharuk was zichtbaar trots na afloop: 'Voor de wedstrijd heb ik met mijn spelers gepraat over het leren om te winnen. Nu na de wedstrijd kan ik zeggen dat de jongens de les hebben geleerd en voortaan als winnaars door het leven gaan. Ook al hadden we deze wedstrijd nog verloren dan waren de jongens nog steeds winners geweest.'

Leo van den Thillart was een stuk minder vrolijk hoewel de Bosschenaar genoeg complimenten over had voor de tegenstander en voor de scheidsrechter Ronald Beks. 'Nijmegen speelt de laatste weken erg sterk en vooral defensief zijn ze erg gegroeid. We hebben genoeg kansen gehad om te winnen maar tegelijkertijd hebben we met ons aanvallend spel de deur open gezet voor Nijmegen. Maar we zijn nog niet uitgeschakeld en hebben nog genoeg kans om de finale te bereiken. Al met al was het wel een zeer leuke, attractieve wedstrijd mede dankzij het optreden van de scheidsrechter. Hij voelde het spel goed aan en dit kwam ten goede aan de wedstrijd.'