3 september 200400:00

Nipte nederlaag Oranje

Het Nederlandse ijshockeyteam heeft de eerste interland van het nieuwe seizoen nipt met 3-2 verloren van Italië. Veteraan Dave Livingston tekende voor beide treffers van Nederland, dat tot de slotseconden nog uitzicht had op een goed resultaat.

Zo'n zevenhonderd toeschouwers keken naar de wedstrijd tussen het gastland en Nederland. Ze zagen de eerste competitieve wedstrijd in een jaar tijd van doelman Phil Groeneveld, die uiteindelijk 29 saves maakte op 32 schoten.

De eerste periode verliep zonder al te veel incidenten. Nederland kwam zelfs maar tot Ă©Ă©n schot op doel. Andri Salomonson moest twee minuten brommen wegens tripping, maar beide teams konden met de brilstand op het scorebord de kleedkamer weer opzoeken. Pas na vijf minuten in de tweede doorgang werd de wedstrijd opengebroken. De inmiddels 41-jarige David Livingston werkte een Amsterdamse combinatie van Chris Eimers en Tommie Hartogs achter de Italiaanse doelman GĂŒnther Hell.

De voorsprong was maar van korte duur. Anderhalve minuut na de treffer van Livingston mocht Groeneveld vissen op een schot van Michele Ciresa. Een aanvaring tussen Ryan van Diemen en de Italiaanse goalie Hell bracht daarna vuur in de wedstrijd. Als 45 seconden later Bjorn Willemse de strafbank op mag zoeken wegens tripping, zien de Italianen hun kans schoon. Jason Cirone mag de powerplay-goal binnenschieten.

Luttele seconden later slaat David Livingston weer toe. Shorthanded wordt hij weggestuurd door Chris Eimers en de veteraan uit Boston toont aan nog steeds een van de meest trefzekere Nederlandse spelers te zijn. Met deze stand van 2-2 wordt de tweede pauze bereikt.

Vijf minuten na het begin van de derde periode valt de uiteindelijk winnende treffer van de Italianen. Enrico Chelodi zorgt voor de assist en het is Stefan Zisser die de puck uiteindelijk het Oranje-doel inwerkt. Nederland jaagt op een gelijkmaker, twintig seconden voor tijd wordt de doelman nog van het ijs gehaald, maar het mocht niet meer baten.

Hoewel Nederland opnieuw een nederlaag lijdt tegen Italië, is de uitslag een stuk beter dan bij de laatste ontmoeting tussen beide landen. In het Sloveense Maribor verloor Nederland toen met liefst 10-1.

Voor Nederland was het de eerste wedstrijd in het vierlandentoernooi. Andere deelnemers zijn Polen en Slovenië. De eerder gespeelde ontmoeting tussen deze twee landen eindigde in een 4-2 zege voor de Polen. Dit land is in november de belangrijkste tegenstander voor Oranje in de eerste ronde van het Olympisch kwalificatietoernooi, dat in het Poolse Krynica wordt afgewerkt. Nederland stuit vrijdagmiddag om 17.00 uur op de Polen. Zaterdag besluit Oranje het toernooi met een wedstrijd tegen Slovenië.