Hannover Indians in actie tegen Tilburg Trappers in 2018
Hannover Indians in actie tegen Tilburg Trappers in 2018 — © Arie Leeuwesteijn

8 juli 202012:00

Door Joep Meijsen

Oberliga: geen licentie Indians en IceFighters

De Duitse ijshockeybond heeft Leipzig en Hannover Indians vooralsnog geen licentie verstrekt voor deelname aan de Oberliga Nord komend seizoen.

Dat hebben beide clubs woensdagmiddag bekendgemaakt. De andere elf teams die de papieren hebben ingeleverd, waaronder Tilburg Trappers en drie nieuwkomers, zijn wel goedgekeurd. In de Oberliga S√ľd lijkt het erop dat alle teams een licentie hebben ontvangen, maar de Duitse bond heeft zelf nog niet officieel over de kwestie gecommuniceerd.

Beide teams gaan in beroep tegen de beslissing en hopen daarmee alsnog deelname aan de Oberliga Nord af te kunnen dwingen. 'Voor de Hannover Indians zijn de oorzaken voor de afwijzing niet te begrijpen. Ze kunnen in onze ogen op korte termijn opgelost of verduidelijkt worden. Over de openstaande vragen is echter geen contact opgenomen', aldus de club.

Leipzig zegt dat het besluit van de Duitse bond gezien de huidige situatie met corona niet te begrijpen valt. 'Juist in deze moeilijke tijd is het van belang dat alle clubs in de Oberliga Nord samen naar oplossingen zoeken. We hebben direct na de bekendmaking al berichten ontvangen van andere clubs dat ze er bij de DEB op gaan aandringen om de besluitvorming opnieuw te overwegen en met ons in gesprek te gaan.'

Als alles volgens schema verloopt, begint de Oberliga Nord op 16 oktober aan het nieuwe seizoen. Ten opzichte van afgelopen seizoen zijn Duisburg en Essen afgedaald naar de regionalliga. Diez-Limburg Rockets, Hammer Eisbären en Herforder IceDragons treden toe tot de competitie. Als Indians en IceFighters definitief worden afgewezen, bestaat de Oberliga Nord komend jaar uit elf team.

Ook in de DEL2 zijn er issues met licenties. De Bietigheim Steelers zijn door de liga afgewezen. De club was de afgelopen tien jaar één van de topclubs in die competitie.