19 augustus 200500:00

Door Joep Meijsen

OekraĂŻnse broers bij Flyers

Heerenveen Flyers heeft het contigent OekraĂŻnse spelers uitgebreid tot vier. De Friese eredivisionis heeft zich versterkt met de broers Andrei en Anton Butochnov, die vorig jaar nog in de tweede Italiaanse liga uitkwamen.

Eerder al tekende Oleg Timchenko bij in Friesland, terwijl Stanislav Vernikov werd aangetrokken vanuit Geleen. Het is voor het eerst dat vier spelers uit de OekraĂŻne voor een ploeg in de Nederlandse eredivisie spelen. De voormalige Sovjetrepubliek komt al jaren uit op A-niveau op het wereldkampioenschap.

Andrei Butochnov is 25 jaar oud en speelde voor HC Valpellice op het tweede niveau in Italië, het niveau waarop Brian de Bruyn de afgelopen jaren coachte. De Bruyn is de nieuwe coach van de flyers. In 36 wedstrijden kwam Butochnov tot 29 goals en 38 assists. De liga in Italië geldt wel als een met veel doelpunten. Eerder kwam Butochnov uit voor Steaua Boekarest in Roemenië en verschillende ploegen in eigen land en kwam hij uit voor de nationale juniorenploeg.

Zijn 22-jarige broer Anton kwam afgelopen jaar ook uit voor Valpellice en kwam in 36 wedstrijden tot 24 goals en 39 assists. Ook hij is een voormalige junior-international voor zijn land. De jongere Butochnov kwam eerder uit voor Steaua Boekarest en in de Russische derde divisie. Voor beide spelers geldt dat het afgelopen seizoen met afstand het meest productieve was.

Heerenveen maakte tegelijkertijd bekend dat Matt Korthuis terugkeert in Thialf. Hij tekende het afgelopen jaar in de play-offs voor vier goals en drie assists voor Heerenveen. De forward kwam eerder uit voor Nijmegen en kwam kort na het begin van de competitie vorig jaar naar Heerenveen.