Div offseason roundup 2015b

15 juni 201522:16

Door Joep Meijsen

Off Season Round-up deel 2

De uitslagen van de eindexamens zijn bekend, wat betekent dat voor grote delen van Nederland de zomervakantie nadert. Tijd dus voor de tweede aflevering van de Off Season Round-up. Met aandacht voor de Jamie Schaafsma, de Oberliga-crisis, Tilburg, Den Bosch, Geleen en Den Haag.

International Jamie Schaafsma heeft met zijn team Allen Americans het kampioenschap in de ECHL gewonnen. In de finaleserie werd afgerekend met de South Carolina Stingrays, waarbij het slotduel met 1-6 werd gewonnen voor ruim zesduizend toeschouwers. Het was het eerste seizoen voor Allen in de ECHL na de fusie tussen de CHL en de andere minor league. Schaafsma had in de finaleserie een goal en vijf assists met elf strafminuten in zes wedstrijden.

Het gedonder rond de nieuwe Oberliga Nord, waar Tilburg aan gaat deelnemen, is nog niet helemaal voorbij. De regionale bond in Noordrijn-Westfalen schorste zondag Duisburg, Herne en Essen van deelname aan die competitie en sloot hun jeugdteams uit. De Duitse bond heeft inmiddels laten weten dat de drie clubs gewoon mee mogen doen en dat ook voor hun jeugdteams een oplossing wordt gezocht. Het is nu wachten op de nieuwe stap van het Landes Eissportverband Nordrhein-Westfalen.

Duisburg-baas Sebastian Uckermann noemt de opstelling van LEV-NRW tegenover Eishockeynews ‘lachwekkend’. ‘Dit is tijdverdrijf van oude heren. Het gaat de heer Sorge (voorzitter LEV-NRW, red) al lang niet meer om de sport. Maar hij moet zijn frustraties voor zichzelf houden en niet over de ruggen van jeugdspelers uitten.’

Tilburg Trappers houdt de prijzen van seizoenskaarten gelijk aan die van vorig jaar. Daarvoor krijgen supporters 21 wedstrijden en de tussenronde van de play-offs. De latere eventuele play-offs tegen teams uit de andere Oberliga zijn niet bij de prijs inbegrepen. Voor 25 euro meer krijgen supporters er de wedstrijden van het tweede team in de nieuwe BeNeLiga bij, zo meldt Brabants Dagblad. Anders Martinsson gaat dit team waarschijnlijk coachen.

De club stelt bij monde van voorzitter Ron van Gestel dat de deelname aan de Oberliga een beperkt financieel risico inhoudt. ‘Het risicobedrag ligt ergens tussen de 80.000 en 100.000 euro. Onze nieuwe manager zal zichzelf moeten terugverdienen en nieuwe geldbronnen moeten aanboren. We zijn bijvoorbeeld met de Efteling in gesprek over een sponsorschap. We zouden supporters van de Duitse clubs een dagje pretpark in combinatie met een wedstrijdbezoek kunnen aanbieden. Zo zijn er veel creatieve ideeĂ«n’, aldus Van Gestel in Brabants Dagblad.

Den Bosch gaat zonder imports spelen in de nieuwe BeNeLiga. De club rekent op de talentvolle eigen spelers. ‘Ik vind dat we bij Red Eagles voldoende talent hebben en die moet je een mooi podium en een goede toekomst kunnen bieden. Waren we afgedaald naar de promotiedivisie, dan zouden een hoop van die jongens zijn vertrokken. Ik sta achter onze gedachte. Onze visie zou voor elke club een voorbeeld moeten zijn. Waarom zouden we die aanpassen omdat we per se de play-offs willen halen’, zegt coach Leo van den Thillart in Brabants Dagblad.

De voormalige international heeft wel zijn vraagtekens bij de opzet van de competitie, vooral dat de nummers acht en negen van de beide poules vroeg klaar zijn. ‘Dat vind ik vreemd. We moeten wel het ijs huren tot maart, maar zijn misschien al klaar in februari. Dat we na dit seizoen weer onderscheid gaan maken tussen een sterkere en zwakkere poule vind ik ook raar. Houdt de achttien teams toch gewoon in Ă©Ă©n competitie, daar profiteren we straks allemaal van als het niveau langzaam stijgt.’

Geleen meldt de terugkeer van Luca Heutmekers op het oude nest. De 22-jarige forward kwam vorig jaar uit voor Eindhoven, waar hij twee goals en vier assists voor zijn rekening nam in 31 wedstrijden, met acht strafminuten. Heutmekers begon met ijshockey in Geleen en speelde als jeugdspeler enkele seizoenen in Duitsland.

Den Haag heeft een aantal spelersnamen bekendgemaakt voor het komende seizoen. Het gaat daarbij om Alan van Bentem, Stace van Bentem, doelman Clint Soer, Andri Salomonson, jeugdinternational Diordy Vols en voormalig jeugdinternational Joey Verreijen. Daarmee heeft Den Haag al een deel van de kampioensploeg van vorig jaar in de Eerste Divisie vastgelegd.