Div teams 1415

15 augustus 201422:40

Door Joep Meijsen

Off Season Round-up Deel 7

Als de Nederlandse ijshockeywereld een snelweg was, stonden we nu in de file voor de Coentunnel. Het regent spelersnieuws, vandaar maar weer eens een Round-up. Met spelersnieuws uit Heerenveen, Geleen, Eindhoven en Tilburg, alsmede info over oefenwedstrijden.

Sander Dijkstra stopt met ijshockey in de Eredivisie. Volgens Flyers kan hij het spelen op niveau niet langer combineren met zijn werk. Hij speelde in totaal 329 wedstrijden in het eerste team van Flyers, waarin hij 68 goals en 69 assists op zij naam bracht. Hij kwam ook zeven keer uit voor het Nederlands team. De pas 28-jarige forward debuteerde in het seizoen 2003-04 in het eerste team van Heerenveen en speelde in Boedapest nog mee met Oranje in het Olympisch kwalificatietoernooi.

Flyers heeft wel het contract met international Tony Demelinne verlengd. De forward begint aan zijn derde seizoen in Friesland. Vorig jaar had hij in 39 wedstrijden 21 goals en 35 assists. Op het WK in Litouwen pikte hij in vijf wedstrijden en doelpunt mee bij Oranje. De uit Den Haag afkomstige forward speelde eerder voor de club in zijn geboortestad, voor Amsterdam en in de Verenigde Staten en Australi√ę.

Eindhoven Kemphanen heeft de selectie uitgebreid met twee spelers. De 21-jarige Luca Heutmekers komt over vanuit Geleen waar hij vorig jaar vier goals en zes assists had in 35 wedstrijden met dertig strafminuten. De 19-jarige Damian Kluijtmans maakt de overstap uit het tweede team van Kemphanen. Daar was hij met tien goals en achttien assists in 21 wedstrijden vorig jaar de topscorer. Hij speelde ook een tweetal wedstrijden in de Eredivisie.

Geleen moet op zoek naar een nieuwe doelman. De Nederlandse Canadees Patrick Martin stelde volgens de Limburgse ploeg financi√ęle eisen waaraan Eaters niet kon voldoen. Martin werd vorig jaar door de coaches in de Eredivisie nog uitgeroepen tot Reebok/IJshockey.com Player of the Month. Martin moet nog een jaar in de Nederlandse competitie spelen om zich te kwalificeren voor de nationale ploeg. Het is onduidelijk wat hij nu gaat doen. Martin studeert in Nederland.

Eaters kan wel komend seizoen weer een beroep doen op de 22-jarige forward Kay Gielen. In de Eredivisie was hij goed voor acht goals en elf assists in 35 wedstrijden. In de Larry van Wierencup voegde hij hier nog acht goals en vijf assists aan toe. Gielen is afkomstig uit de eigen jeugdopleiding van de hernoemde Limburg Eaters.

Tilburg Trappers gaat definitief niet opnieuw in zee met Josh Prudden, die afgelopen jaar de beker en het landskampioenschap won met de Brabantse club. Prudden bedankt op zijn eigen Facebookpagina de fans van Tilburg voor twee mooie seizoenen, zo meldt Brabants Dagblad. De 34-jarige Amerikaan gaat op zoek naar een nieuwe club. Prudden was met 34 goals en 63 assists in 48 wedstrijden de nummer vier op de nationale topscorerslijst.

Datzelfde Trappers zegt in Brabants Dagblad dat het voor Tilburg niet makkelijk is om goede imports aan te trekken. Het slechte imago van de Nederlandse ijshockeycompetitie zou hier debet aan zijn. ‚ÄėMet name de vele faillissementen doen ons geen goed. Gelukkig heeft Trappers nog wel een goede naam, maar we hebben er desondanks echt last van‚Äô, zegt technisch manager Rene de Hondt in Brabants Dagblad.

De lijst met oefenwedstrijden begint zich langzaam te vullen. Over de voorbereiding van Heerenveen en Dordrecht is nog niets bekend, maar Geleen heeft de eerste oefenwedstrijd bekendgemaakt. Eaters oefent op 14 september in Luik tegen de regerende Belgische kampioen. Deze club staat onder leiding van Danny Peters en Jac Scholtes die hun sporen in Geleen hebben verdiend, terwijl ook Lambert Keulen komend jaar voor de Bulldogs speelt.

Eindhoven Kemphanen gaat onder voorbehoud twee oefenwedstrijden spelen in Frankrijk. Tegenstander is Mulhouse Scorpions dat in Frankrijk op het tweede niveau speelt. De ploeg degradeerde in 2013 terug naar het tweede niveau in Frankrijk. De ploeg heeft een lange en tumultueuze geschiedenis, met onder meer een landstitel in 2005, gevolgd door een faillissement, waarna de club vanaf het vierde niveau terug moest komen.