Div teams 0809

2 juli 200900:00

Door Joep Meijsen

Off Season Round-up deel 7

Alweer een Off Season Round-up. De zomerstop lijkt zich nog lang geen meester te hebben gemaakt van het Nederlandse ijshockey. Onder meer aandacht voor uitbreiding van de selecties van Geleen en Utrecht, een filmpje over de Nijb, een nieuwe rol voor Kristoff van den Broeck en Brad Smulders down under.

Utrecht heeft de selectie uitgebreid met twee spelers. De jeugdige Jimmy Smit heeft zijn contract met een jaar verlengd. Hij had vorig jaar in 39 wedstrijden 1 goal, twee assists en 28 strafminuten. De verdediger wordt later deze maand 19 jaar oud.

Daarnaast keert Robert Jongbloed terug in de eredivisie. De oud-speler van Amsterdam en Nijmegen ondertekende een contract bij Dragons. Hij stopte tijdens het seizoen 2006/07. Zijn beste eredivisieseizoen was 2004-05 toen hij voor Nijmegen Emperors in 37 wedstrijden twee goals en drie assists produceerde. Het zijn de eerste twee Nederlandse spelers in de selectie van Dragons. Gesprekken met anderen worden op dit moment gevoerd.

Geleen heeft overeenkomst bereikt met drie van de jongere spelers in de selectie. De 18-jarige Diego Winters, de 19-jarige Lars van Sloun en de 20-jarige Jeffrey Mens verlengden allemaal hun contract. Jeffrey Mens was met drie goals en vijf assists in veertig wedstrijden vorig jaar de productiefste van de drie. Lars van Sloun nam 1 goal en 6 assists in 32 wedstrijden voor zijn rekening, terwijl Diego Winters in 41 potjes tot twee goals en vijf assists kwam.

Vorige week werd in Tilburg de samenwerkingsovereenkomst tussen de NIJB en de gemeente ondertekend. De website van de NOCNSF heeft een filmpje over de bijeenkomst in de Brabantse stad online gezet. Deze is met behulp van Microsoft Silverlight op deze link te bekijken.

Zoetermeer Panters heeft een opvolger gevonden voor Ad Tuyt als hoofdcoach voor het nieuwe seizoen. Het gaat om de voormalige Belgische international Kristoff van den Broeck, die vorig seizoen nog kortstondig uitkwam voor Den Haag. Van den Broeck brengt bijna twintig jaar eredivisie-ervaring mee naar Zoetermeer, terwijl hij ook als coach actief is geweest. Zoetermeer heeft de ambitie om na het komende seizoen de overstap te maken naar de eredivisie, mits dit op een verantwoorde wijze mogelijk is.

Verschillende bekende spelers uit de eredivisie spelen deze zomer inline hockey in de Duitse Bundesliga. Zo komt Danny Kerstholt van Groningen uit voor de Pumpkins uit Oldenburg, waar een reeks Nederlanders uitkomt. Met tien goals en elf assists in twaalf wedstrijden is Kerstholt de nummer zes op de topscorerslijst van de 1. Bundeliga Nord. In die divisie komt hij de LĂĽdenscheid Highlanders tegen waar John Versteeg sinds kort actief is. Hij pakte in zijn eerste drie wedstrijden zes goals en drie assists mee.

In de 1. Bundesliga SĂĽd heeft het op de laatste plaats staande Uedesheim onlangs ook Nederlandse hulp ingeroepen. Inline-bondscoach Gerry Elesen werd benoemd tot coach, terwijl afgelopen weekeinde Stefan Collard (ex-Utrecht) en Manitas Demelinne (ex-Den Haag, Amsterdam) hun debuut maakten. Collard kwam meteen tot scoren in een 13-10 overwinning waardoor de club prompt van de negende naar de achtste plaats van de ranglijst steeg.

Een paar weken geleden schreven we in deze rubriek al over het succes van international Brad Smulders in de Australische liga. Voor Gold Coast Blue Tongues verzamelde hij intussen in 13 wedstrijden twintig goals en 25 assists, waarmee hij de topscorer is van de liga. Hij treft in Australië een groot aantal spelers die hij de afgelopen jaren in de Nederlandse competitie tegenkwam. Onder meer Eric Thomassian en Craig Sanders van Amsterdam, Henrik Ivarsson en Andre Selander van Geleen, Josh Harding en Robert Starke van Heerenveen en Matt Ezzy van Utrecht.