Div teams 1415

22 augustus 201411:48

Door Joep Meijsen

Off Season Round-up Deel 8

Buiten is het al herfst, wat betekent dat het ijshockeyseizoen met rasse schreden nadert. In deze round-up onder meer spelersnieuws uit Tilburg, een geweldige kans voor Joep Leermakers, Russisch-Amerikaanse verbroedering in Dordrecht en een NHL-speler die Nederlandse voetbalinternationals uitdaagt.

Tilburg Trappers heeft de 19-jarige verdediger Kilian van Gorp gecontracteerd. Van Gorp speelde de afgelopen jaren voor CTO/NIJA en was vorig jaar actief bij Eindhoven. De transfer is opmerkelijk, want Eindhoven had Van Gorp op 22 juli ook al gepresenteerd als speler. Van Gorp wordt in Tilburg de vervanger van Boet van Gestel, die juist de overstap maakte naar Eindhoven.

Van Gorp, die in Tilburg is begonnen met ijshockey, is tevreden over zijn beslissing om alsnog over te stappen naar Tilburg. ‚ÄėNatuurlijk was het een lastige keuze want ik heb in Eindhoven veel geleerd. Vier jaar geleden vertrok ik naar het Centrum voor Topsport en Opleiding (CTO) met het doel beter te worden en daarna terug te keren naar Trappers. Nu ik de beslissing genomen heb, voelt het heel goed‚Äô, zegt hij op de site van Trappers.

Tilburg verlengde ook het contract van Peter van Biezen en Jeffrey Melissant. De inmiddels 31-jarige Peter van Biezen speelt al zijn hele loopbaan voor Trappers en was vorig jaar in 47 wedstrijden goed voor 22 goals en 67 assists. Alleen Aaron Lee en Josh Prudden hadden meer punten voor Trappers. Melissant had zeven goals en 14 assists in 47 wedstrijden. Voor Melissant wordt het zijn vierde seizoen in Tilburg sinds zijn terugkeer vanuit Eindhoven.

Linesman Joep Leermakers krijgt een kans op het hoogste niveau in Duitsland. In oktober staat hij voor het eerst op het ijs in een wedstrijd in D√ľsseldorf. ‚ÄėIn vijf wedstrijden moet ik mijn plek verdienen. Daarna zien we verder‚Äô, zegt hij in Brabants Dagblad. Leermakers floot eerder dit jaar al op het A-WK in Minsk. Op dit moment neemt hij deel aan een trainingskamp van de IIHF in Zwitserland.

Sander Dijkstra stopt al op 28-jarige leeftijd met topijshockey. Hij kan het niet meer combineren met zijn werk bij de Rabobank in Heerenveen. ‚ÄėOp dinsdag-, woensdag- en donderdagavond trainden we vaak. Dan volgde er vrijdags meestal een thuiswedstrijd, zaterdag een training en zondag weer een uitduel. Alleen op de maandagavond had ik nog wat ruimte. Langzamerhand bleken werk en sport steeds lastiger te combineren‚Äô, vertelt hij in Leeuwarder Courant. Hij wil wel bij Flyers betrokken blijven.

Eaters-verdediger Mordy Munichman gaat een jaartje in het buitenland spelen. De 17-jarige uit Sittard afkomstige defense maakte vorig jaar zijn debuut in het eerste team van Eaters. Komend seizoen speelt hij echter voor de Wilkes-Barre Miners in de jeugdliga NSHL. In deze competitie komt hij landgenoot Jordy Knoren tegen, die voor de Cape Cod Islanders speelt.

Willem Gloudemans maakt de overstap van NIJA naar Nijmegen Devils. De 20-jarige verdediger uit Geffen was door de oude stichting in Eindhoven benaderd voor de Eredivisie, vertelt hij op de site van Devils, maar kwam door de overgang naar een nieuwe organisatie daar zonder club te zitten. Gloudemans was de afgelopen jaren een vaste keuze in de jeugdselecties van Oranje.

De zogenoemde Ice Bucket Challenge vormt op dit moment een enorme rage. De actie is bedoeld om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor de slopende ziekte ALS. Ook de Nederlandse ijshockeywereld wordt hierdoor overspoeld. Opvallend is dat NHL-speler Kris Versteeg drie Nederlandse voetballers nomineert, Ron Vlaar, Arjen Robben en Robin van Persie.

Russische ijshockeyers spelen begin september tegen een team met Amerikaanse militairen tijdens een internationaal ijshockeytoernooi in Dordrecht. Remco van Ooijen van ijshockeyteam Black Sheep legt in AD/De Dordtenaar uit: ‚ÄėEr is momenteel veel discussie, ook gezien wat er in Oekra√Įne gebeurt. Maar bij dit toernooi gaat het om de sport en niet om de politieke lading. IJshockey is broederschap en kameraadschap.' De Amerikanen hebben vaker deelgenomen aan het toernooi, de Russen uit Moskou en St. Petersburg zijn er voor het eerst bij.