IMG 20210722 WA0005

10 augustus 202109:00

Door Peter van Oirschot

Opleidingsaanbod voor trainer-coaches verbeterd en uitgebreid

Sinds het seizoen 2012-2013 heeft IJshockey Nederland een structureel opleidingsaanbod voor coaches. Elk jaar worden diverse opleidingen aangeboden. Tot op heden waren deze opleidingen verdeeld over vier niveaus: IJshockey Trainer/coach 1, IJshockey Trainer/coach 2, IJshockey Trainer/coach 3, IJshockey Trainer/coach 4.

IJshockey Trainer/coach 1

IJshockey Trainer/coach 1 is een verplichte opleiding voor alle coaches en begeleiders die een rol spelen bij de begeleiding van spelers bij jeugdwedstrijden. Deze opleiding is vooral gericht op het cre√ęren van een veilig sportklimaat voor jonge spelers.

IJshockey Trainer/coach 2

De opleiding IJshockey Trainer/coach 2 is bestemd voor beginnende trainer-coaches en assistent-trainer-coaches in het Nederlandse ijshockey. Tijdens deze opleiding krijg je inzicht in de manier waarop je een oefening in een training didactisch sterk neer kunt leggen en uitvoeren. Ook krijgen de cursisten inzicht in de uitvoering van de basistechnieken, individuele tactieken en hoe de ijshockey-intelligentie van jonge spelers te trainen.

IMG 20210722 WA0004

IJshockey Trainer/coach 3

Het programma IJshockey Trainer/coach 3 is ontwikkeld voor de trainer-coach, die verantwoordelijk is voor de oudere jeugdteams en die zich bovendien bij zijn of haar vereniging bezighoudt met de begeleiding van jonge coaches.

IJshockey Trainer/coach 4

IJshockey Trainer/coach 4 is een opleiding die volwaardige coaches op eredivisieniveau oplevert. Deze opleiding wordt uitgevoerd in samenwerking met andere sportbonden onder auspici√ęn van sportkoepel NOCNSF.

IJshockey Nederland biedt kortom een uitgebreid programma aan voor iedereen die zich wil verbeteren in zijn of haar kennis en vaardigheden als trainer-coach binnen de ijshockeysport. En het bestaand aanbod wordt uitgebreid. In het nieuwe seizoen 2021-2022 gaan we als bond namelijk twee nieuwe opleidingen introduceren:

IJshockey coach 2

IJshockey goaliecoach 1

IJshockey coach 2 (IJHC 2)

De opleiding IJshockey coach 2 (IJHC 2) is speciaal ontwikkeld voor coaches die niet kunnen schaatsen en dus niet op het ijs gaan bij de trainingen van hun team(s). Zij houden zich vooral bezig met het coachen van spelers tijdens de wedstrijden. In deze opleiding is er daarom veel aandacht voor het coachen van een team en het coachen van individuele spelers. Ook krijgt de coach inzicht in hoe hij tactisch aan de slag kan tijdens de wedstrijden. Naast het coachen van de spelers is de communicatie met de (ijs)trainer erg belangrijk. Het spreekt voor zich dat ook hieraan expliciet aandacht wordt geschonken.

IJshockey goaliecoach 1

De opleiding IJshockey goaliecoach 1 (IJHGC 1) is voor iedereen die binnen de vereniging iets doet of gaat doen met het trainen van goalies. Dit kunnen personen zijn met of zonder eigen goalie-ervaring. Deze opleiding is ook prima geschikt voor de trainer/coach die meer wil weten over de basis van goaltending.

IJshockey Nederland heeft de afgelopen tijd hard gewerkt aan het opzetten van de nieuwe opleidingen en verbetering van het bestaande aanbod. Iedereen die meer wil weten over de inschrijvingsmogelijkheden kan op de site van IJshockey Nederland hierover alle informatie vinden via de volgende link.