NL 2014 Litouwen Juicht

20 april 201422:54

Door Joep Meijsen

Oranje begint WK teleurstellend

Oranje is het wereldkampioenschap in Litouwen begonnen met een teleurstellende 4-0 nederlaag tegen gastland Litouwen. De beste kans voor Nederland was een schot op de lat van verdediger Jordy van Oorschot in de derde periode.

'De beslissende spelers hebben vandaag niet gebracht wat ze moesten brengen', was de eenvoudige conclusie van bondscoach Chris Eimers na afloop. 'We hebben te weinig kansen gecre√ęerd en te weinig op doel geschoten. Ik geloof dertien schoten op doel in de eerste twee periodes. Zoveel schoten willen we per periode.'

Litouwen profiteerde tijdens de wedstrijd van de Zubrus-factor. De forward van de New Jersey Devils won veel face-offs, scoorde een doelpunt en gaf zijn medespelers vertrouwens. Eimers: 'Je merkt het al als hij het ijs op komt en het publiek op de banken staat. Alle spelers van Litouwen groeiden tien centimeter door zijn aanwezigheid. Onze voorbereiding was natuurlijk niet zoals het moest, met het missende materiaal waardoor we niet compleet konden trainen. Het ijs was inderdaad niet best, maar daar hadden beide teams last van.'

Bij Nederland viel doelman Ian Meierdres na 42 minuten uit. Vroeg in periode blokte Diederick Hagemeijer een schot, waarna de captain van Oranje over de doelman van Tilburg heen viel. Na verzorging ging Meierdres nog wel even door, maar nadat hij meters zijn doel was uitgeschaatst om glijdend een Litouwse kans onschadelijk te maken, maakte hij alsnog plaats voor Martijn Oosterwijk. De stand was op dat moment nog maar 1-0 in het voordeel van deLitouwen kwam aan het slot van de eerste periode op voorsprong na puckverlies van Nederland in het aanvalsvak. Dit leidde tot een twee-op-een-situatie die door Kumeliauskas vlekkeloos werd afgerond. Nederland had vervolgens in de tweede periode het betere van het spel, zonder daarbij overigens tot veel uitgespeelde kansen te komen. Ook in de derde periode had Nederland soms druk, vooral tijdens een langdurige powerplay nadat Erik Tummers in zijn gezicht was geraakt. Ook dat leverde uiteindelijk geen resultaat op.

Op dat moment stond Nederland echter al met 2-0 achter nadat Gintautas een rebound achter Oosterwijk had geprikt. Ook de latere 3-0 was een rebound en tot de grote vreude van de ruim 4500 toeschouwers was het lokale held Zubrus die het doelpunt maakte. De vierde Litouwse treffer viel iets meer dan een seconde voor tijd via een afstandsschot van Kieras. Nederland had tussendoor kansjes voor onder meer de broers Bruijsten, Hagemeijer en Wurm. De Litouwse doelman Armalis werd uiteindelijk uitgeroepen tot beste speler van de ploeg in de wedstrijd.

Eerder op de dag kregen de Britten al met 4-0 klop van de Kroaten, terwijl Polen met liefst 7-0 te sterk was voor de Roemenen. Daarmee lijkt al direct na de eerste speeldag sprake van een tweedeling in de poule. Nederland speelt maandag de middagwedstrijd tegen de Kroaten.

Punten:
* Maarten Brekelmans, Boet van Gestel en Nardo Nagtzaam debuteerden op een WK voor Nederland.
* Voor Chris Eimers was het zijn eerste WK-wedstrijd als hoofdcoach
* Litouwen had 32 schoten op doel, Nederland 23
* Zubrus won 15 face-offs en verloor er 6

Foto's: Marco Spelten (meer foto's op Facebook)