NL Galati NL Oekraine01

7 november 201522:18

Door Joep Meijsen

Oranje in slotperiode onderuit tegen OekraĂŻne

Het Nederlands team heeft zijn tweede wedstrijd in het oefentoernooi in Roemenië met 1-3 verloren van Oekraïne. Michael Mackie-Kwist nam het enige Nederlandse doelpunt voor zijn rekening.

Oranje begon goed aan de ontmoeting in Galati. De ploeg van Chris Eimers had een vroeg overwicht en wist zich enkele aardige kansen te scheppen in de uiteindelijk doelpuntloze openingsperiode. Onder meer door een prachtige save van Martijn Oosterwijk gingen beide teams met 0-0 de eerste pauze in.

In de tweede periode kreeg Nederland zelf een powerplay en sloeg direct toe. Michael Mackie-Kwist was succesvol na voorbereidend werk van zijn Amsterdamse teamgenoot Calvin Pohlman en Zoetermeer-captain Joy Turpijn. Gaandeweg de periode begon Oekraïne echter het initiatief te nemen, wat leidde tot de gelijkmaker. Oosterwijk wist de eerste twee schoten te stoppen, maar was in derde instantie kansloos op een inzet van Babynets.

In de slotperiode trok de tegenstander uiteindelijk de wedstrijd naar zich toe. Alan van Bentem had er net zijn straf opzitten toen Artem Bondariev zijn team op voorsprong bracht. Dit gebeurde tegen Mike Beeren, die volgens afspraak halverwege de wedstrijd de plaats van Oosterwijk had ingenomen. Nederland kreeg tijdens twee powerplays de kans zelf iets terug te doen, maar slaagde er niet in potten te breken.

Dat lukte Oekraïne wel met Calvin Pohlman op de strafbank. Vsevolod Tolstushko scoorde het doelpunt met een schot vanaf de blauwe lijn. Beeren maakte achttien saves in de wedstrijd, terwijl Oosterwijl zestien schoten stopte. Oranje sluit het toernooi morgen af met een wedstrijd tegen de A-selectie van Roemenië. Michael Mackie-Kwist was de man of the match namens Nederland.

Foto: Jeroen Zwaanswijk