4 september 200400:00

Oranje sluit af met verlies

Mark Bultje scoorde twee keer, Josh Oort had vier assists en Nederland koesterde lange tijd een voorsprong, maar verloor voor de derde keer op rij in de slotfase. Deze keer was het een powerplay-goal van Tomaz Razingar drie minuten voor tijd die de stand op 5-4 bracht in het voordeel van Slovenië.

Daarmee eindigt Nederland puntloos onderaan in het vierlandentoernooi in Asiago, Italië. Ogenschijnlijk misschien geen overdreven positief resultaat, maar wie wat nader naar de resultaten kijkt, ziet dat het een aanzienlijke verbetering betreft ten opzichte van uitslagen in het recente verleden.

Van de vier deelnemende landen staat Nederland duidelijk het laagst op de wereldranglijst van de IIHF. Slovenië staat bijvoorbeeld zeven plaatsen boven Nederland op de twee jaar geleden geïntroduceerde ranglijst. Het feit dat Nederland tegen alledrie de tegenstanders lange tijd competitief was, mag dan ook een groot pluspunt worden genoemd. Zeker gezien de relatief korte voorbereiding, het feit dat de meeste spelers voor het eerst sinds het vorige seizoen op schaatsen stonden en dat enkele cruciale spelers ontbraken in de selectie van Theo van Gerwen.

Tegen Slovenië kwam Nederland, deze keer met Peter Seton in het doel, in de zevende minuut op achterstand toen Gregor Poloncic raakschoot. De rest van de periode behoorde echter toe aan Oranje. Eerst was het Mark Bultje die op de powerplay en op assistentie van Josh Oort en David Livingston de gelijkmaker binnenschoot. Daarna bracht Ryan van Diemen op aangeven van Oort de manschappen van Van Gerwen op voorsprong, alvorens David Livingston in de laatste minuut van de eerste periode opnieuw zijn doeltreffendheid bewees door tijdens de powerplay een combinatie met Josh Oort en Tommie Hartogs succesvol achter de Sloveense doelman Andrej Hocevar te schieten.

Bijna een kwartier kon Nederland van deze positieve stand genieten. Halverwege de tweede doorgang sloegen de Slovenen echter terug via Damjan Dervaric en Rok Pajic om de stand weer in evenwicht te brengen. Toen Jurij Golicic de Slovenen na vijf minuten in de derde periode zelfs op voorsprong bracht, leek Nederland geslagen. De veerkracht was echter enorm. Direct vanaf de face-off presenteerden Josh Oort en David Livingston hun teamgenoot Mark Bultje met een uitgelezen kans. De Nederlands-Canadees die vorig seizoen uitkwam voor de Manchester Phoenix liet de kans niet liggen en bracht Oranje weer langszij.

Een straf voor Nick de Jong werd Oranje echter fataal. Vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd werd de Nijmeegse verdediger door scheidsrechter en landgenoot Ruud van Baast voor twee minuten naar de strafbank gestuurd voor roughing. De Slovenen profiteerden van de situatie met een man meer door via Tomaz Razingar de leiding in de wedstrijd wederom te grijpen.

Nederland kreeg nog een behoorlijke kans op de gelijkmaker toen Egon Muric mocht gaan brommen wegen interference. Doelman Seton werd naar de kant gehaald, maar zelfs met twee man meer op het ijs, lukte het Oranje niet nog een gelijkmaker te forceren.