22 februari 200600:00

Door [email protected]

OS: Canada naar huis

Ze kwamen voor goud, maar gaan met lege handen. Team Canada is in de kwartfinales met 2-0 uitgeschakeld door Rusland. Ook Finland, Zweden en Tsjechië zijn door naar de halve finales.

Rusland - Canada
Het bleef lange tijd gelijk in de spannende ontmoeting tussen Canada en Rusland. De Canadese ploeg kon net als in de kwalificatieronde geen gebruik maken van de overdaad aan aanvalskracht in het eigen team.

Wayne Gretzky en zijn team hadden voor deze spelen bewust gekozen voor een ervaren selectie. Talentvolle jongen spelers als Eric Staal en Sidney Crosby werden thuisgelaten ten faveure van oudgedienden. De redenering was dat deze ploeg beter met de druk van de spelen om zou kunnen gaan.

Maar de ploeg had vanaf het eerste moment moeite om tegen serieuze tegenstanders tot scoren te komen. En Rusland is een serieuze tegenstander. Binnen die ploeg zijn jongelingen Evgeni Malkin en Alexander Ovechkin twee absolute uitblinkers. Beide spelers speelden vanavond ook een hoofdrol; de een positief, de ander negatief.


Alexander Ovechkin in de aanval

Ovechkin speelde weer een sterke wedstrijd met zijn karakteristieke technische Ă©n fysieke spel. In de tweede minuut van de derde periode werd zijn inzet bekroond. Victor Kozlov schoof op de powerplay van achter de goal de puck panklaar op de stick van de jonge aanvaller. Met een harde onetimer werkte hij de puck achter Martin Brodeur en brak daarmee de wedstrijd open.

Canada werd gedwongen om meer de aanval te kiezen. Dit resulteerde in een spannende derde periode, waarbij de emoties aan beide kanten hoog opliepen. Malkin en LeCavalier kregen het even later met elkaar aan de stok, waarbij de jonge Rus een trappende beweging richting zijn tegenstander maakte. En dat kostte hem een match penalty.

Rusland hield stand en Nabokov droeg zijn team met enkele spectaculaire reddingen richting het einde van de wedstrijd. Met Brodeur op de bank wilde Canada een slotoffensief inzetten, maar een fout van de ervaren Chris Pronger gaf de Russen bijna een open schot op doel. In zijn poging de fout te herstellen liep de Canadees tegen een straf aan. Uit die powerplay wist Alexei Kovalev de zaak voor de Russen te beklinken. Van dichtbij schoot de forward van Montreal zijn team naar de halve finales.


Vreugde in het Russische kamp

Canada blijft achter met een enorme kater. De verwachtingen waren hoog: alles minder dan goud zou teleurstellend zijn. Uitschakeling in de kwartfinales stond al helemaal niet op het schema. EĂ©n ding is zeker: er zal in Canada nog lang gesproken worden over wat er precies fout ging.


Een desillusie voor de Canadesen

Finland - Verenigde Staten
Ook de Verenigde Staten kunnen hun koffers pakken. Deze Noord-Amerikaanse ploeg presteerde eveneens onder de maat in de voorrondes en moest het daardoor vandaag opnemen tegen de winnaar van de A groep: het sterk spelende Finland.

De Finnen kwamen door goals van Peltonen en Salo al snel op een 2-0 voorsprong, maar via Mike Knuble kon de VS nog in de eerste periode de aansluiting vinden. Vroeg in de tweede periode trekt Mathieu Schneider gelijk, maar Olli Jokinen zorgt met twee goals voor een 4-2 voorsprong voor de Finnen.


Olli Jokinen wordt door ploegmaten gefeliciteerd

Brian Gionta geeft de VS weer hoop door vroeg in de derde doorgang de 4-3 te noteren. Maar de Finnen weten de boel achterin dicht te houden en halen daarmee de kwartfinales. Daarin moeten ze het vrijdag opnemen tegen Rusland.

Zwitserland - Zweden
Zweden heeft de grootste upset uit de Olympische ijshockeygeschiedenis op haar naam staan. In 2002 werd het team in de kwartfinales uitgeschakeld door het matige Wit-Rusland, wat in het thuisland als een grote schande werd gezien.


De Zweden hadden weinig moeite met Zwitserland

Toch wilde coach Bengt-Ake Gustafsson het liefst de Zwitsers, de verrassing van dit toernooi, in de kwartfinales ontmoeten. Een niet geheel risicoloze uitspraak, maar hij het team leverde zijn spelers inderdaad ook weinig problemen op.

Matts Sundin was goed voor twee goals in de 6-2 overwinning van Zweden. Henrik Sedin, Modin, Zetterberg en PÄhlsson tekenden voor de andere goals. Voor Zwitserland scoorden Mark Streit en Romano Lemm.

Slowakije - Tsjechië
De beladen ontmoeting tussen de twee aartsrivalen was, net als de Canada - Rusland wedstrijd, een finale waardig. Slowakije ging de wedstrijd ongeslagen in en speelde tot dusver het betere toernooi, maar de Tsjechen zijn sterk en verschenen gemotiveerd op het ijs.

Via RucinskÄ en Hejduk kwam Tsjechië in de eerste twee periodes op voorsprong. Marian Gaborik maakte in de derde periode handig gebruik van een verdedigende fout om de marge op Ă©Ă©n goal te brengen.


Lang en Hejduk vieren de tweede Tsjechische goal

Met de goalie van het ijs had de Slowaak Petr Bondra in de laatste minuut een uitgelezen kans om de gelijkmaker binnen te schieten. Hnilicka hield de puck echter buiten. Met nog drie seconden te gaan bracht Tsjechië via een emptynetter van Martin Straka de eindstand op 3-1.

Tsjechië neemt het vrijdag in de halve finales op tegen Zweden.