26 februari 200600:00

Door [email protected]

OS: Drie gouden kronen

Zondag 26 februari 2006 zal nog lange tijd in het collectieve geheugen van Scandinavië gegrifd staan. Die dag kostte een groot deel van de bevolking daar een paar jaar van hun leven. In een absoluut bloedstollende finale wist Zweden Olympisch goud te veroveren ten koste van de Finnen.

Vooraf was een winnaar moeilijk te bepalen. De Zweden hadden een sterke voorronde gespeeld, hadden in de kwartfinale geen kind aan Zwitserland en speelden in de halve finale eenvoudig Tsjechië weg. Finland had het feitelijk nog beter gedaan. Totaal ongeslagen in de voorrondes, waaronder tegen Canada en Rusland. De VS uitgeschakeld in de kwartfinales en daarna in de halve finales Rusland met 4-0 op hun nummer gezet.

De Finnen noch de Zweden waren vanaf het begin bereid om ook maar een centimeter toe te geven. Beide teams kwamen sterk uit de startblokken en het spel golfde flink op en neer. Zweden kreeg de betere kansen op een voorsprong, maar zoals vaker in het toernooi verzilverde Finland als eerste een kans. Kimmo Timonen schoot op de powerplay een kanonskogel vanaf de blauwe lijn af, die door de gescreende goalie Lundqvist niet goed werd verwerkt.

In de tweede periode wist Zweden eindelijk de Finse goalie te kloppen, al was het met wat geluk. Henrik Zetterberg schaatste op de powerplay achter de goal langs en schoot van naast het doel. De puck raakte Niitymaki op zijn schaats en schoof de goal in.

De tweede Zweedse goal viel ook op een powerplay in de tweede periode. De Finse verdediging sloeg een enorme flater en liet Niklas Kronwall met de puck zo richting goal schaatsen. Die maakte van de onverwachte gelegenheid gebruik om de 2-1 aan te tekenen. En daarmee keken de Finnen opeens tegen een achterstand aan. Een situatie die ze niet gewend waren.

De druk werd opgevoerd en binnen twee minuten trok Finland de stand ook weer gelijk. Ville Peltonen tikte een fraaie pass van Jussi Jokinen binnen om de spanning terug te brengen in de wedstrijd.

Het beslissende moment kwam binnen tien seconden van de start van de derde periode. Nicklas Lidstrom kreeg de puck op de blauwe lijn aangespeeld en schoot de puck loeihard in de kruising. Totaal onhoudbaar voor de deels gescreende Niitymaki.

Finland zette in de eindfase alles op alles, maar kon het Zweedse bastion niet breken. De laatste nagelbijtende anderhalve minuut werd met de goalie van het ijs gespeeld en daar kwamen een paar uitstekende kansen uit voort. Lundqvist en zijn verdediging wisten het doel echter schoon te houden terwijl de secondes op het bord wegtikten.

Voor Zweden is de zege een goedmaker voor de schandelijke kwartfinale uitschakeling door Wit-Rusland tijdens de Olympische Spelen in 2002. De laatste keer dat het team Olympisch goud won was tijdens de OS van 1994 in Lillehammer. Peter Forsberg, Kenny Jonsson en Jorgen Jonsson waren er tijdens dat toernooi ook al bij. Fredrik Modin is nu Ă©Ă©n van een select groepje Zweden die Olympisch goud, een wereldkampioenschap en een Stanley Cup op zijn naam heeft staan.

Rusland - Tsjechië
De Russische ijshockeymachine lijkt elke vorm verloren te hebben. Waar het team in de halve finale al ten onder ging zonder een doelpunt te scoren, ging Rusland ook tegen Tsjechië roemloos ten onder.

Martin Erat, Marek ZidlickÄ en Martin Straka voltrokken het vonnis in de 3-0 zege van Tsjechië. Wonderkinderen Alexander Ovechkin en Evegeni Malkin (terug van een schorsing) konden niets aan dit feit veranderen.

In de troostfinale bleef Rusland met lege handen achter, terwijl Tsjechië tevreden was met brons.