20 februari 200600:00

Door [email protected]

OS: Kwartfinales in zicht

Zeven van de acht Olympische kwartfinalisten zijn bekend. Finland en Slowakije gaan ongeslagen de kwartfinales in. Grootste verrassing is Zwitserland, dat tweede eindigde in de sterke A-groep. Team USA kan in theorie nog door Letland buiten de kwartfinales worden gehouden.

Naast Slowakije, Finland en Zwitserland zijn ook Canada, Tsjechië, Rusland en Zweden zeker van kwalificatie. De Verenigde Staten staan ondanks zeer matige resultaten met Ă©Ă©n been in de kwartfinales, maar zijn nog wel afhankelijk van de wedstrijden op dinsdag. Alleen Letland kan Team USA in theorie nog inhalen.

Daarvoor moeten echter wel spectaculaire dingen gebeuren. Als de VS verliest en Letland wint komen de ploegen op punten gelijk te staan. Het onderling resultaat is door de 3-3 niet doorslaggevend, dus wordt naar het volledige doelsaldo gekeken.

Team USA scoorde negen goals en incasseerde er acht. De Letten scoorden ook negen maal, maar moesten maar liefst 26 keer de puck uit het net vissen. Als Letland door wil moet Amerika Ă©n moeten de Letten zelf met een marge van zo'n 15 goals van Kazachstan winnen. Bovendien spelen de Amerikanen pas tegen Rusland lang nadat de Letten klaar zijn. Team USA weet dan dus precies met hoeveel doelpunten verschil ze moeten winnen of mogen verliezen.

Daarmee komt de VS heel aardig weg, want het sterrenteam heeft tot nu toe een ronduit slechte indruk gemaakt. In de openingswedstrijd werd gelijkgespeeld tegen de Letten. De dag daarna werd de enige overwinning tot nu toe geboekt: 4-1 tegen Kazachstan. Daarna volgden verliespartijen tegen Slowakije (2-1) en Zweden (2-1). En dus stelt het team met aanvallers als Mike Modano, Keith Tkachuk, Doug Weight en Bill Guerin ronduit teleur. Vooral het gebrek aan scorend vermogen lijkt de Noord-Amerikanen op te breken.

Ook het andere Noord-Amerikaanse team is niet in opperbeste stemming. De Canadezen hebben zich weliswaar al definitief gekwalificeerd voor de kwartfinales, maar hebben al twee wedstrijden op rij geen enkel doelpunt gescoord. Zowel Zwitserland als Finland hield de nul vast tegen het team dat vooraf getipt werd voor de gouden medaille.

Net als de VS laten de Canadezen het vooral op scorend vlak afweten. Rick Nash werd vrijwel de hele derde periode tegen Finland aan de kant gehouden omdat hij niet aan de verwachtingen voldoet. Simon Gagne is 'hot' in de NHL en zou ze er bij bosjes in moeten schieten. Aan talent geen gebrek, maar het komt er gewoon niet uit op het grote Europese ijs.

Een team dat alle verwachtingen heeft overtroffen is Finland. Het team van captain Saku Koivu en steraanvaller Teemu Selanne verrast vriend en vijand. Het team trekt ten strijde met derde goalie Antero Niitymaki, nadat Kiprusoff en Lethonen afhaakten. De 25-jarige goalie van Philadelphia Flyers levert een solide bijdrage aan het succes van de Finnen.

Ook zonder de geblesseerde forward Sami Kapanen imponeren de Finnen. De ScandinaviĂ«rs versloegen ItaliĂ« (6-0), Tsjechië (4-2) en Canada (2-0). Als enige team wisten zij toernooiverrassing Zwitserland te verslaan (5-0). Dinsdag ontmoetten de Finnen Duitsland in het laatste groepsduel. Voor geen van beide ploegen heeft de uitslag nog enig effect op het toernooi. Finland kan al niet meer van de eerste plaats worden verstoten en Duitsland kan zich niet meer kwalificeren voor de volgende ronde.

Na dinsdag tellen de resultaten in de voorronde feitelijk niet meer mee. Vanaf dan staat elke wedstrijd op zich en gaat alleen de winnaar door. De kwartfinales worden aanstaande woensdag gespeeld, waarna op vrijdag de halve finales worden afgewerkt. Zaterdag en zondag worden respectievelijk de troostfinale om brons en de finale om goud en zilver gespeeld.