25 februari 200600:00

Door [email protected]

OS: Scandinavisch slot

De Finnen lijken niet te stoppen. Na een ongeslagen groepreeks en kwartfinalewinst tegen de VS had Finland vrijdag weinig moeite met Rusland. En daarmee staat voor zondag een volledig Scandinavische finale op de rol.

De Finnen verbazen vriend en vijand met hun spel. Vooraf werden de kansen van het team door experts niet ingeschat. Zeker niet aangezien maar liefst zeven basisspelers zich voor het toernooi afmeldden, waaronder de twee eerste goalies.

Onder leiding van captain Saku Koivu laat het team verdedigend sterk ijshockey zien, waarbij derde goalie Niitymaki een heldenrol vervult. Met dit spel wisten de Finnen al een aantal wedstrijden de nul vast te houden.

Met de kansen die de Finse aanval creëert wordt bijzonder effectief omgegaan. Zo ook vrijdagavond. De eerste serieuze kans ging er via de stick van Peltonen direct in. In de tweede periode breidden Lydman en Koivu de voorsprong uit naar een bijna onoverbrugbare 3-0. De genadeklap viel in de vijftigste minuut, toen Jokinnen een prachtige pass kon verzilveren voor de 4-0.

Rusland leek kracht en creativiteit te ontberen in de ontmoeting en liep voortdurend achter de feiten aan. Ruslands wonderking Alexander Ovechkin zetten zich maximaal in, maar kon ook geen keerpunt forceren. General Manager Pavel Bure moest van de tribune met lede ogen toezien hoe zijn team feitelijk kansloos opzij werd gezet.

De Finnen mogen zondagmiddag aantreden tegen buurland Zweden, in een wedstrijd waarvan de winnaar moeilijk te voorspellen is. Beide teams hebben dit toernooi zowel verdedigend als aanvallend extreem effectief ijshockey getoond. De Zweden hebben meer individueel sterke spelers, maar het zal moeilijk worden om het sterke collectief van Finland te breken.