24 februari 200600:00

Door [email protected]

OS: Zweden naar finale

Zweden plaatste zich vrijdag voor de Olympische finale met een ruime 7-3 overwinning op Tsjechië. Daniel Alfedsson en PJ Axelsson scoorden ieder een goal en een assist.

De wedstrijd kende drie heel verschillende gezichten. In de eerste periode vertoonden de Zweden dominant ijshockey. Zowel verdedigend als aanvallend klopte het helemaal bij de Tre Kronor.

De Zweden kwamen via Fredrik Modin op het eerste schot van de wedstrijd op voorsprong. Dat de Tsjechen daarna via Filip Kuba snel de gelijkmaker aan konden tekenen had meer met geluk dan wijsheid te maken. De puck verdween via de paal en vervolgens de schaats van goalie Lundqvist in de goal.

Zweden pakte nog voor het einde van de eerste periode door een prachtige tip-in van Axelsson de voorsprong en bouwde daar in de tweede periode op voort. Nog voor de dertigste minuut zorgen Henrik Sedin, Christian Backman en Jörgen Jönsson voor een comfortabele 5-1 voorsprong.

Rond de dertigste minuut kregen de Tsjechen een vijf tegen drie powerplay toegekend. Het leek een keerpunt in de wedstrijd te worden. Ales Hemsky verzilverde de kans en Vaclav Prospal maakte er binnen een minuut 5-3 van. De wedstrijd lag weer open. De Tsjechen drongen wel aan, maar konden geen potten meer breken.

De mooiste actie van de wedstrijd vond in de laatste minuut van de tweede periode plaats. PJ Axelsson bracht de puck vanuit zijn eigen zone het aanvalsvak in, dumpte de puck, veroverde hem achter de Tsjechische goal en gaf een pass op maat voor Daniel Alfredsson. Met een subliem geplaatste onetimer zette hij de Zweden weer op een ruime marge.

In de derde periode leken de Zweden het daarna wel te geloven. Het team creëerde nauwelijks meer aanvallen en probeerde de boel gewoon achterin dicht te houden. Er werd nauwelijks meer geforechecked, wat de Tsjechen veel ruimte gaf om aan te vallen. Maar ondanks de ruimte en een flink aantal schoten kregen de Tsjechen geen echt serieuze kansen meer.

De Zweden beperkten zich tot een enkele counter en waren daarmee nog wel succesvol. In de 56e minuut rondde Tomas Holmström een fraaie pass van Henrik Zetterberg af om de eindstand op het bord te zetten: 7-3.

De Zweden mogen het zondag opnemen tegen de winnaar van de halve finale tussen Rusland en Finland.