Nhl ovechkin caps 0809

5 januari 200900:00

Door [email protected]

Ovechkin geen starter

In de jaarlijkse NHL All-Star game nemen spelers uit de Eastern en Western Conference het tegen elkaar op. Fans mochten zelf uitmaken welke spelers aantreden in de eerste lijn van elk team. De 34 miljoen uitgemaakte stemmen zijn inmiddels geteld en de lijnen bekendgemaakt. En daarin zitten enkele verrassingen.

Sinds begin november mochten fans hun stem online of via SMS uitbrengen. Omdat de fans zelf mogen uitmaken welke spelers moeten starten is het vaak arbitrair of spelers worden gekozen vanwege hun populariteit of vanwege hun kwaliteiten als speler. Ook dit jaar zitten er weer enkele verrassingen tussen die bij de meeste kenners op geen enkel begrip kunnen rekenen.

In de Western conference is Jean-Sebastian Giguire gekozen als startende doelman. De eerste lijn wordt achterin gevormd door Blackhawks verdediger Brian Campbell en Anaheim Ducks aanvoerder Scott Niedermayer. Voorin start het jonge Blackhawks duo Jonathan Toews en Patrick Kane samen met Ryan Getzlaf. Kane was de meest populaire aanvaller in de Western conference en wist net 100.000 meer stemmen te krijgen dan zijn collega Toews van de Blackhawks, die als tweede eindigde.

hawks-med.jpg
Foto: Patrick Kane en Jonathan Toews.

In de Eastern conference is het zoals verwacht een bijna exclusief onderonsje geworden van de Canadiens. Eerder wist IJshockey.com al te melden dat al vanaf de eerste week de Montréal spelers mijlenver voorop lagen in de polls door het fanatieke stemgedrag van hun supporters.

Op twee spelers na is de starting line up van de Eastern conference dan ook bijna een ‘sweep' geworden voor de ploeg uit Quebec. Carey Price is gekozen tot doelman en de jonge Canadees zal starten tussen de palen op 25 januari. Price klopte Marc-André Fleury van de Pittsburgh Penguins op het nippertje. Het verschil was ‘slechts' 30.000 stemmen.

Voor Price zullen ook twee verdedigers uit Montreal aantreden: Andrei Markov en Mike Komisarek. Alleen in aanvallend opzicht zullen twee spelers op het ijs verschijnen die niet op het Canadiens roster voorkomen: Sidney Crosby en Evgeni Malkin. De beide centers vormen de eerste lijn met de ervaren Rus Alexei Kovalev.

Alexander Ovechkin is de grote afwezige. De huidige Most-Valuable-Player (MVP) in de NHL is niet gekozen als starter. Ondanks dat de Rus op dit moment tweede in de liga staat in punten, mag hij niet aantreden in de eerste lijn. Zijn coach bij de Washington Capitals - Bruce Boudreau - heeft hier bar weinig begrip voor. ‘Het is dom en het is niet correct dat de beste speler in de wereld geen starter is', aldus de coach.

Ook Red Wing Nicklas Lidstrom - algemeen beschouwd als één van de beste verdedigers in de wereld - is niet opgenomen. Hij kwam 67.000 stemmen te kort.

Verder is het opvallend is dat alle spelers in de starting line-up van slechts vier teams komen en dat de helft van de starters 23 jaar of jonger zijn. De huidige Stanley Cup kampioen - de Detroit Red Wings - levert géén spelers voor de starting line-up.

Op zondag 25 januari wordt de All-Star game gehouden in het Bell Centre in Montréal als onderdeel van de festiviteiten rond het 100-jarige bestaan van de Montréal Canadiens.

Eerder artikel:
- Allstars 'Bleu-Blanc-et-Rouge'