8 maart 200500:00

Door Remco

Panters pakt terechte titel

De opkomst van het ijshockey in Zoetermeer heeft weer een nieuwe impuls gekregen. Het eerste team van de Panters legde afgelopen weekend beslag op het kampioenschap van de Eerste Divisie. In een best-of-two-serie had Zoetermeer geen enkele moeite met de Utrecht Dragons.

Zaterdag vond de eerste wedstrijd plaats in Utrecht. De thuisploeg trad overigens aan zonder Tonny Collard en Frank Versteeg. In tegenstelling tot de serie met Groningen kozen deze oude sterren deze keer alleen voor de rol van coach. Voor bijna 900 toeschouwers liet Zoetermeer vanaf de eerste minuten al blijken wie de meeste aanspraak op de titel maakte. Na zes minuten opende Robert van Yperen de score op aangeven van captain Manitas Demelinne. Nog in het eerste bedrijf verdubbelde Rene Kronenburg de voorsprong voor zijn ploeg.

Heel even leek Utrecht in de wedstrijd te komen toen Clinton Voorn direct in de tweede periode de aansluitingstreffer scoorde. Het waren echter de topscoorders van Zoetermeer die voor de beslissing zorgden. Robert van Yperen en Manitas Demelinne wisten het net te vinden waardoor Zoetermeer uitliep naar een 1-4 voorsprong.

Deze voorsprong kwam niet meer in gevaar in de derde periode. Van Yperen completteerde zijn hattrick. Daarna scoorde beide teams nog tweemaal waardoor de eindstand werd bepaald op 3-7.

Zondagavond moest Zoetermeer in eigen huis de klus afmaken. Voor ongeveer 700 toeschouwers in het Silverdome waren beide partijen aan elkaar gewaagd in de eerste periode. Zoetermeer kwam dankzij Bas de Haan en Pascal van Velde op een 2-0 voorsprong. Utrecht kwam terug dankzij Johnny Larsson en Gijs-Jan Noordhoff, die zijn eerste goal van het seizoen scoorde. Toch waren het de mannen uit Zoetermeer die de kleedkamers opzochten met een voorsprong op zak dankzij een doelpunt van Robert van Yperen.

In de tweede periode was het verzet van de ploeg uit de Domstad gebroken. Bas de Haan tekende voor twee treffers zodat de toeschouwers zich al konden opmaken voor de huldigingen. In de derde periode werd de voorsprong nog verder uitgebreid. Net als in de eerste wedstrijd noteerde Robert van Yperen wederom een hattrick maar moest zijn meerdere erkennen in Bas de Haan. De Haan was met vier treffers de grote man van de avond. De tweede goal van Pascal van Velde maakte het feest compleet en bepaalde de eindstand op 9-2.

Tijdens de huldiging maakte Manitas Demelinne een mooi gebaar naar zijn General Manager Alex van den Brink. Hij mocht de kampioensbeker in ontvangst nemen als bekroning op het werk.

Supporters, clubs en de NIJB kunnen met trots terugkijken op het afgelopen seizoen. De Eerste Divisie was een competitie met veel doelpunten, strafminuten en een zeer redelijke publieke belangstelling. Zoetermeer bleek echter veruit de sterkste ploeg en verloor het gehele seizoen slechts drie maal. Topscorer van de Eerste Divise werd Manitas Demelinne. De ervaren captain van Zoetermeer scoorde maar liefst 50 maal en gaf 41 assists waardoor zijn puntentotaal uitkwam op 91.