16 november 200400:00

Door Joep Meijsen

Penaltydrama in Eindhoven

Groningen versterkte afgelopen weekeinde de koppositie in de Eerste Divisie met een ruime zege op Dordrecht. De wedstrijd tussen Eindhoven en Zoetermeer eindigde in een drama na een merkwaardige en controversieel verlopen serie penalty-shots. Dit is het Eerste Divisie-overzicht.

De wedstrijd tussen Eindhoven en Zoetermeer eindigde afgelopen weekeinde met een controversiële zege op penalty-shots voor de Panters en een officieel protest van Eindhoven tegen de beslissing van scheidsrechter Schreuders om de overwinning aan Zoetermeer toe te kennen. Via twee treffers van Perry Muller von Czernicki (een op de powerplay en eentje shorthanded) en treffers van Pascal van Velde, Gregor Vlasblom en Jasper Kik leek de wedstrijd af te stevenen op een zege voor Zoetermeer. Veertig seconden voor tijd scoorde Joep Keeris op aangeven van Bas-Jan van Roekel echter shorthanded alsnog de gelijkmaker, waardoor penaltyshots noodzakelijk werden.

Volgens het betoog van Eindhoven ging het hierbij mis. Na vijf penaltyshots per team was de stand gelijk en moesten beide teams om en om aan de slag om de winnaar van de wedstrijd te bepalen. Zoetermeer begon met de extra penaltyshots en scoorde de eerste. Tot ieders verbazing kreeg Eindhoven geen kans meer de gelijkmaker binnen te schieten en werd Zoetermeer tot winnaar uitgeroepen. Het protest van Eindhoven tegen deze inmiddels afgewezen door de Nederlandse IJshockeybond op basis van artikel 33 lid c van het sportreglement die uitwijst dat een beslissing van een scheidsrechter onherroepelijk is.

Groningen boekte voor 250 toeschouwers een ruime 8-4 overwinning op Dordrecht. Liefst drie spelers kwamen in deze ontmoeting tot een hattrick. Namens Groningen schoten de Fin Juha Kaari en de Tsjech David Bartos drie keer raak, terwijl Sirio Barone namens de Lions drie keer scoorde. Dordrecht kwam vroeg in de wedstrijd nog wel op voorsprong via Alex van Vught, maar na een kwartier spelen had Groningen het initiatief in de wedstrijd alweer te pakken en gaf dit in het restant van de wedstrijd niet meer uit handen. Voor Groningen troffen ook Igor Zorman en Robert Eefting doel.

Utrecht had weinig moeite met het selectieteam van Tilburg. Via Valentijn Faber en Clinton Voorn liep de ploeg van onder meer Tonny Collard in de openingsperiode al uit naar een souvereine voorsprong. Deze werd in de derde periode nog uitgebouwd door Johnny Larsson, alvorens Lars van Lieshout iets terugdeed voor Tilburg Trappers. De marge werd echter door twee treffers van Stefan Collard aan beide kanten van de tweede pauze op vier doelpunten gebracht. Eindstand 1-5.