26 september 200800:00

Door Joep Meijsen

Pre-season round-up deel 11

Nog een week en de Nederlandse ijshockeycompetitie barst los. De reeks voorbeschouwingen begint deze week op IJshockey.com, maar eerst nog de elfde editie van het rondje langs de velden. Met nieuws over Marcel Kars, Bjorn Willemse, oefenwedstrijden, nieuwe spelers voor Eindhoven en nog veel meer.

Marcel Kars is weer terug in Amsterdam. Vorig jaar speelde hij het grootste deel van het seizoen in de hoofdstad om rond de transfer deadline de overstap te maken naar Deggendorf in de Duitse Oberliga. Hier speelde hij 21 wedstrijden en kwam tot zes goals en zestien assists voor een punt per wedstrijd. In Amsterdam behoort de intussen 30-jarige international tot de routiniers.

Kars speelde direct woensdag mee in de oefenwedstrijd van Amstel Tijgers in Den Haag. De gastheren wonnen de wedstrijd met 2-1 dankzij treffers van Alan van Bentem en James Easter. Het Amsterdamse doelpunt kwam op naam van nieuwkomer Andre Gill. Voor de Hagenezen betekende het de eerste overwinning in de oefencampagne, na het verlies tegen Tilburg op zondag.

De volgende ochtend kon de selectie van Brian de Bruyn direct in de bus op weg naar Tsjechië. Onderweg in Braunlage werd een oefenwedstrijd gespeeld tegen het lokale team dat uitkomt in de regionalliga. Den Haag won wat moeizaam met 3-4, waarbij James Easter (2), Josh Mizerek en Matt Korthuis de goals voor hun rekening namen. Den Haag reist door naar Tsjechië voor een trainingskamp en nog een oefenwedstrijd.

Het programma voor de eredivisie volgt vandaag definitief. De afstemming met de clubs duurde wat langer dan verwacht, maar vandaag nog weten de fans waar ze aan toe zijn. De eerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen wordt zeer waarschijnlijk gespeeld op vrijdag 3 oktober als Den Haag op bezoek gaat in Nijmegen. Dat is dus nog voor de strijd om de Ron Bertelingschaal die een dag later in Heerenveen wordt gespeeld. Die avond zijn er nog drie andere wedstrijden.

De selectie van Eindhoven Kemphanen voor het komende seizoen telt nog een aantal nieuwe namen. Vanuit het IJsbrekers-team in de Eerste Divisie maken Bjorn van der Put, Daan Martin en Nick Verschuren de overstap naar de eredivisie. Een andere nieuwe naam in de selectie is die van voormalig Tilburger Peter van Kaam, die laatstelijk uitkwam voor White Caps Turnhout.

Na afloop van de eerder aangekondigde tryouts heeft Eindhoven twee Zweedse spelers gecontracteerd. Winger Peter Wickström speelde na zijn jeugdopleiding in 2002-03 een seizoen college hockey in Noord-Amerika, maar keerde daarna terug naar zijn thuisland. Daar speelde hij vier seizoenen in de tweede divisie, het vierde niveau van Zweden. In 2006-07 promoveerde hij met Göteborgs IK naar de eerste divisie. Op dat niveau was hij afgelopen seizoen goed voor vier goals en negen assists in 30 wedstrijden. Hij eindigde het seizoen met een -43 plus/minus. De achtergrond van center Johan Andersson is niet bekend. Daarmee telt de selectie van Kemphanen intussen twintig spelers.

Vanavond is het team van Eindhoven voor het eerst daadwerkelijk in actie te zien. Een perspresentatie, een bijeenkomst voor potentiële sponsoren en een gratis toegankelijke oefenwedstrijd tegen Amsterdam vormen de activiteiten vandaag. De wedstrijd begint om 20.30 uur, maar de hal opent al om 19.00 uur. Voorafgaand aan de wedstrijd wordt het team aan het publiek gepresenteerd.

Ex-Trapper Bjorn Willemse heeft zijn eerste wedstrijd in Franse dienst gewonnen. De international nam twee assists voor zijn rekening in de wedstrijd van Neuilly sur Marne tegen Dijon. Twee goals voor zijn team werden gescoord door TJ Caig, een voormalige topscorer in de Nederlandse competitie.

Eaters Geleen heeft in aanloop naar het nieuwe seizoen een nieuwe website. Deze ging eerder deze week in premiere en is op het vertrouwde adres www.eaters.nl te vinden. Op de site wordt de rubriek Eaters TV aangekondigd. Eaters oefent dit weekeinde twee keer tegen Essen Moskitos, dat tegenwoordig op het vierde niveau in Duitsland uitkomt. Ze treffen onder de tegenstanders tenminste één bekende, international Kevin Bruijsten speelt sinds het begin van dit jaar in Essen. Op zaterdag wordt voorafgaand aan het thuisduel de selectie aan het publiek gepresenteerd.

Nijmegen Devils is zaterdagavond de gast tijdens de Open Dag van Amstel Tijgers. Tijdens de dag wordt onder meer een wedstrijd gespeeld tussen allerhande prominenten. Op zondagmiddag speelt de ploeg van Frank Gentges dan de laatste oefenwedstrijd in de lange voorbereiding van de ploeg uit in Eindhoven.