12 oktober 200400:00

Door Joep Meijsen

Preview Eerste Divisie

De competitie in de Eerste Divisie is afgelopen weekeinde van start gegaan. IJshockey.com blikt met enkele betrokkenen vooruit op wat een bijzonder spannend seizoen lijkt te gaan worden.

Net als de Eredivisie telt de Eerste Divisie zes ploegen. Het speelschema is echter een stuk overzichtelijker. Een dubbele competitie, gevolgd door play-offs met de beste vier teams. Geen Olympische break, geen reeksen verschillende cups. Vorig jaar won Den Haag zonder nederlaag de titel en eindigde het tweede team van Geleen puntloos onderaan.

Teammanager John van Kooten van Utrecht Dragons: 'Door het vertrek uit de competitie van Den Haag, Geleen 2 en Heerenveen 2 wordt het denk ik een veel spannender competitie dan vorig jaar. Zoetermeer komt terug in de liga met een heel goede selectie, dus ik denk dat het een heel leuk seizoen wordt.

Utrecht
Utrecht heeft het halen van de play-offs tot doelstelling en wil eigenlijk voor de titel gaan. De club heeft vooral de technische staf aangepast. Vorig jaar was er Ă©Ă©n coach-trainer, terwijl er nu een aantal mensen bij betrokken zijn. Ex-sterspeler Tonnie Collard en oud-international Frank Versteeg zijn de bekendste namen in de technische staf. Die moet de komende maanden voor groei zorgen in de spelersgroep.

'We zitten aan het begin van het seizoen met wat blessures in de defensie en met wat jonge spelers die nog moeten wennen aan het niveau. Deze ploeg gaat echter tijdens het seizoen groeien en moet kunnen meedoen om de prijzen.' Bekendste spelers bij Utrecht zijn Stefan Collard, Ruud Molenaar en Johnny Larsson. Als zijn gezondheid het toestaat, zal ook Frank Versteeg de schaatsen weer aantrekken gedurende het seizoen.

Eindhoven
Eindhoven is een andere deelnemer aan de Eerste Divisie. Oud-international Risto Mollen is daar de man die het technisch voor het zeggen heeft. Vorig seizoen maakte de club een comeback in de Eerste Divisie en dit jaar moet worden voortgebouwd op de ervaringen van vorig seizoen. Dat gebeurt wel met een compleet vernieuwde spelersgroep. 'Ik heb dertien nieuwe spelers, waarvan zeven uit de eigen jeugd', aldus Mollen.

De ploeg uit de Lichtstad heeft onder meer Joep Keeris en Twan Jonkers overgenomen van het tweede team van Tilburg, terwijl uit Geleen doelman Guido Lejeune is overgekomen. 'Mijn selectie is een stuk jonger dan die van vorig jaar, maar ook talentvoller en enthousiaster. Vorig seizoen moest ik zelf nog regelmatig de schaatsen aandoen omdat ik gewoon te weinig spelers had, maar dat zal dit seizoen denk ik niet meer voorkomen', aldus Mollen. Perry Muller von Czernicki en Tonny Vorselen zijn de bekendste spelers bij Eindhoven.

Groningen
Ook Groningen maakte vorig jaar een rentree in de Eerste Divisie en wil hier dit jaar op doorbouwen. De ploeg is versterkt met wat spelers uit Heerenveen en met de nieuwe coach Ivan Kocanda. Een trainingskamp in Wilhelmshafen heeft voor een solide voorbereiding gezorgd bij een club die ook nog een tweede team op de been brengt en hoofdsponsoren heeft gevonden voor het Eerste Divisie-team en voor de jeugd.

'We zijn er dit jaar iets sterker op geworden', denkt voorzitter Stefano di Tolve. 'De jonge jongens weten nu meer wat ze moeten verwachten in de Eerste Divisie en we hebben er een paar versterkingen bij. We hebben ook weer een buitenlandse doelman, Davidge uit het Verenigd Koninkrijk. Ons doel is om de play-offs te halen.' Bekendste speler bij Groningen is David Bartos.

Zoetermeer
Zoetermeer is een nieuwkomer in de Eerste Divisie. 'Onze doelstelling is om boven de middenmoot mee te draaien. De play-offs halen en misschien meer', stelt general manager Alex van den Brink. Belangrijjk bij Zoetermeer is de komst van de Amerikaanse coach John Johnson, die veel ervaring heeft op college-niveau in de Verenigde Staten en vooral de jongere spelers in de selectie moet helpen zich te verbeteren.

De ploeg beschikt echter ook over veel routine, waardoor het team naar verwachting goed zal kunnen meedraaien in de Eerste Divisie. 'We hebben het geluk gehad dat we een team hebben kunnen samenstellen dat een goede mix is van talent en routine. Het feit dat een aantal spelers van Den Haag heeft besloten over te stappen naar Zoetermeer is daar een belangrijke reden voor', aldus Van den Brink. Bekendste namen bij Zoetermeer zijn Marco Kronenburg, Bas de Haan en Manitas Demelinne. Ook veteraan Andy Otto van Rotterdam maakt een comeback, terwijl er wellicht nog meer verrassingen in het vat zitten.

Bij Tilburg Trappers 2 en Dordrecht was niemand beschikbaar voor een vooruitblik naar het seizoen.