Flyers postma skate 1011

3 oktober 201410:02

Door Joep Meijsen

Preview: Heerenveen Flyers

Het nieuwe seizoen staat voor de deur, tijd voor de traditionele previews van IJshockey.com. In de tweede aflevering aandacht voor verliezend bekerfinalist Heerenveen.

Nieuw: Travis Bobbee, Brandon Greenside, Giovanni Vogelaar, Marcel Kars, Marco Postma, Josh Prudden, Ronald Wurm.

Vertrokken: Kevin Bruijsten, Jade Galbraith, Shawn Collymore, Nick de Jong, Sander Dijkstra, Nick Kuiper, Brock Matheson, Calvin Pohlman, Bert van den Braak, Adam Chorneyko.

Importplekken bezet: 4 van de 5

Goalies: Flyers vertrouwt ook dit jaar op het duo Martijn Oosterwijk en Sjoerd Idzenga. Het vijfde jaar dat deze twee het net verdedigen in Friesland, waarbij Oosterwijk de nummer één was, maar Idzenga wanneer hij in actie kwam liet zien ook een betrouwbare sluitpost te kunnen zijn. Het duo moet nog wel bewijzen ook hoofdprijzen te kunnen winnen met Flyers.

Verdediging: De defensie van Flyers ziet er flink anders uit dan vorig jaar. Van de top-vier van vorig seizoen zijn drie spelers vertrokken (De Jong, Matheson, Kuiper). Daarvoor in de plaats komen, vers van de Canadese universiteit, Travis Bobbee en Brandon Greenside. Twee spelers met volop ervaring op het hoogste jeugdniveau in Canada en begonnen aan hun eerste seizoen in het buitenland. Zij kunnen zich optrekken aan de 27-jarige Andrew Krelove, die aan zijn derde seizoen in het shirt van Flyers begint. De derde nieuwkomer is de pas 18-jarige Giovanni Vogelaar, die ooit in Den Haag begon met ijshockeyen, maar de afgelopen jaar bij NIJA in Eindhoven speelde en bij Kemphanen aan de Eredivisie mocht ruiken. Bij Flyers wachten hem meer ijstijd en verantwoordelijkheid en daarmee de kans om flink te groeien. Dax van de Velden kwam vorig jaar na een kort avontuur in Tsjechi√ę terecht in Heerenveen en zal zich daar verder willen verbeteren. Dat geldt ook voor de 19-jarige jeugdinternational Mark Hoekstra, die vorig jaar al het grootste deel van het seizoen bij de selectie van Heerenveen zat.

Aanval: Van de top acht van de topscorerslijst bij Flyers van vorig jaar spelen alleen Tony Demelinne, Joey Oosterveld en Brent Janssen nog bij Flyers. Vooral de 104 goals van Kevin Bruijsten, Jade Galbraith, Shawn Collymore, Nick de Jong en Sander Dijkstra slaan een flink gat in het scorend vermogen van Flyers. Josh Prudden, die tot verdriet van een deel van de aanhang van Trappers daar geen contract kreeg aangeboden, is vooralsnog de enige aanvallende import bij Flyers. In twee seizoenen bij Tilburg nam hij 174 punten voor zijn rekening en hij brengt de ervaring van bijna 250 wedstrijden in de AHL mee naar Friesland. Marco Postma is een andere speler die het gat moet opvullen. De inmiddels 31-jarige forward grossierde vorig jaar in assists bij Den Haag en is nu terug op het oude nest. Vanuit Den Haag komt Ronald Wurm mee, die met 25 goals vorig jaar statistisch zijn beste jaar had. Tenslotte is daar nog de terugkeer van Marcel Kars. De voormalige captain van Oranje kwam vorig jaar niet in actie en moet nu op 37-jarige leeftijd laten zien dat hij nog altijd de puck kan beschermen en klaarleggen of zelf in het net kan deponeren. Bij Kemphanen in 2011-12 was hij nog goed voor 33 goals en 47 assists in 44 wedstrijden en in een matig Amsterdam twee jaar geleden liep hij nog bijna op een punt per wedstrijd.
Tony Demelinne begint aan zijn derde seizoen bij Flyers en nam vorig seizoen 21 goals voor zijn rekening. Joey Oosterveld is inmiddels 25 jaar oud en mocht vorig jaar voor het eerst mee naar het WK met Oranje. Heeft een natuurlijk oog voor het doel en hij zal hopen de twintig goals van enkele jaren geleden bij Amsterdam te kunnen overtreffen dit jaar. Dat geldt ook voor Levi Houkes, die pas 22 jaar oud is maar al aan zijn zevende seizoen in de Eredivisie begint. Zijn statistieken opgeteld bij Den Haag en Heerenveen leverden hem de 31e plek op de nationale topscorerslijst op. Ook Brent Janssen is weer van de partij. De hardwerkende aanvaller doet verdedigend altijd zijn werk en had aanvallend met negen goals en 25 assists in 43 wedstrijden aanvallend zijn beste seizoen tot nu toe. Jongelingen Valentijn Bouten en Kevin Nijland completeren de aanval.

Technische staf: Chris Eimers begint aan zijn derde seizoen bij Flyers. Vorig jaar was het derde seizoen van het driejarenplan dat in 2011 werd neergelegd en had Flyers eigenlijk kampioen moeten worden. In plaats daarvan was er de uitschakeling in de halve finales van de play-offs waarbij een 3-0 voorsprong in de serie werd verspeeld. Met een op belangrijke plekken aangepaste selectie kan Eimers een nieuwe kans wagen.

Sleutelspeler: Josh Prudden won vorig jaar de dubbel met Tilburg en was hij de nummer vier van de nationale topscorerslijst. Geen enkele speler in de Nederlandse competitie dit seizoen kan het CV op tafel leggen van de 32-jarige Amerikaan uit Andover in Massachussetts met zijn jaren in de American Hockey League en de hoogste Britse en Italiaanse liga’s. Bovendien een speler die de Nederlandse competitie kent.

Talent om op te letten: Giovanni Vogelaar is met 18-jaar al een volwassen ogende speler voor wie de verwachtingen voor de toekomst hoog zijn. Bij Flyers krijgt hij de kans zijn opleiding tot ijshockeyer in de volgende versnelling te zetten. Het wordt interessant om te zien hoe hij door een vol seizoen ijshockey in de Eredivisie heen komt.

Sleutelvraag: Flyers heeft volgens de statistieken de oudste, grootste en zwaarste ploeg van de Eredivisie dit jaar. Is dat genoeg voor een hoofdprijs?

Conclusie: De uitschakeling in de halve finales van de play-offs kwam hard aan in Heerenveen. De selectie is dit jaar sterk vernieuwd. Het team zou echer nog wel een makkelijk scorende speler kunnen gebruiken die de ploeg op moeilijke momenten over de drempel kan helpen. Flyers hoort hoe dan ook tot de favorieten voor kampioenschap en beker. Aan Chris Eimers en zijn spelers de verantwoordelijkheid om Flyers ook daadwerkelijk weer een prijs te bezorgen.