29 september 200500:00

Door Joep Meijsen

Preview: Nijm. Emperors

Nijmegen Emperors maakte vorig seizoen een geslaagde comeback in de Eredivisie. Voor dit jaar wordt de lat hoger gelegd, de play-offs halen is de doelstelling. In de vijfde preview in deze serie is het de beurt aan de Nijmegen Emperors.

Nieuw: Kyle Nixon, Kevin Young, Steven Johns, Dennis Unk, Erik Landman, Stewart Sacharuk, TJ Caig, Tristan Cameron Harper.

Vertrokken: John Versteeg, Jim Nagle, Ryan Love, Marc Visschers, Marcus Abrahamsson, Kevin Bruijsten, Robbert Jongbloed, Ray Gallagher.

Vorig seizoen: De terugkeer op het hoogste niveau was voor het financieel beperkte Nijmegen een verrassend succes. De bekerfinale werd bereikt dankzij een zege op Heerenveen in de halve finale, terwijl de ploeg bijna tot de laatste dag meestreed om een plekje in de play-offs.

Doel: Nijmegen heeft dit seizoen drie doelmannen die volgens het coaching-duo Lawrence Sacharuk en Alexander Jacobs een eerlijke kans krijgen. De Canadees Kyle Nixon heeft behoorlijke cijfers in junior-hockey, maar kwam de afgelopen jaren bij zijn universiteit maar sporadisch in actie. Casper Swart was vorig jaar de onbetwiste nummer Ă©Ă©n bij Nijmegen. Hij wisselde excellente wedstrijden af met af en toe een mindere wedstrijd. Thijs van Broekhoven kwam vorig seizoen maar weinig in actie, maar begon ambitieus aan dit seizoen. Nijmegen heeft door de komst van Nixon in ieder geval meer Âdepth in het doel.

Verdediging: Nijmegen heeft afscheid genomen van Marc Visschers en Marcus Abrahamsson. Daarvoor in de plaats komen de hoog aangeschreven Kevin Young en de solide Steven Johns. Nijmegen zal ook hoge verwachtingen hebben van Nick de Jong, die zich de afgelopen twee jaar heeft ontwikkeld tot Ă©Ă©n van de beste verdedigers in Nederland en een vaste keuze in Oranje. Nick Verbruggen keert ook terug. De Nederlands-Canadees kroonde zich in de halve finale van de beker tot een Nijmeegse held met zijn solo-doelpunt. Wesley Hendriks en Erik Tummers boekten vorig jaar veel progressie en completeren de Nijmeegse defensie.

Aanval: De twee Nijmeegse topscorers van vorig jaar, John Versteeg en Jim Nagle, zijn er niet meer bij. Vijf nieuwe gezichten moeten de aanval versterken. Opvallendste nieuwkomer is Erik Landman, die de afgelopen jaren bij Heerenveen standaard in de top van de vaderlandse topscorerslijst stond. Nijmegen heeft ook hoge verwachtingen van de makkelijk scorende TJ Caig. Stewart Sacharuk is de zoon van coach Lawrence Sacharuk en moet vooral fysiek zijn mannetje staan. Wat van de pas 16-jarige Schot Tristan Cameron Harper moet worden verwacht, is vooralsnog onduidelijk. Datzelfde geldt voor Dennis Unk. Beide spelers werden na een try-out aan de selectie toegevoegd. Bob Teunissen kende vorig seizoen een prima jaar, terwijl Bart van Roosmalen veel progressie liet zien. Voor Eric Hoogvliets is het tijd de status van talent in te wisselen voor die van solide eredivisiespeler. Huub Verdonschot was vorig jaar verrassend succesvol in zijn eerste jaar in de Eredivisie. René Vugts en Harrie Verdonschot completeren de Nijmeegse aanval.

Sleutelspeler: Bob Teunissen is pas 23-jaar oud, maar begint alweer aan zijn zevende seizoen op het hoogste niveau. Een intelligente ijshockeyer met leidinggevende capaciteiten. Nijmegen heeft ook dit jaar weer een zeer jonge ploeg, wat blijkt uit het feit dat alleen Erik Landman meer seizoenen gespeeld heeft dan Teunissen. Zijn bijdrage is dan ook van grote waarde voor Nijmegen.

Oog voor talent: Huub Verdonschot blijft Ă©Ă©n van de meer opvallende jonge spelers in de Nederlandse competitie. In zijn eerste seizoen in de eredivisie kwam hij tot negentien goals en achttien assists in 37 wedstrijden. Als hij zich dit jaar verder kan ontwikkelen, wordt hij van grotere waarde voor Nijmegen.

Sleutelvraag: Waar blijft het Nijmeegse publiek?

Hoop: Nijmegen heeft een nieuw blik buitenlanders aangetrokken. Eigenlijk allemaal jongens uit West-Canada. Daarnaast is de basis van de ploeg van vorig jaar behouden gebleven. Als de nieuwe spelers de ploeg een niveau omhoog kunnen tillen, wacht de Nijmeegse fans een mooi seizoen.

Twijfel: In sport is het vaak zo dat een tweede seizoen moeilijker is dan een debuut. Voor veel Nijmeegse spelers is dit het moeilijke tweede seizoen in de Eredivisie. Het is afwachten of zij hun groei van vorig seizoen kunnen voortzetten. Daarbij komt dat er vorig jaar nog geen verwachtingen waren, ieder punt was meegenomen, maar dat dit jaar de doelstelling play-offs duidelijk is geformuleerd. Dat is toch ook ijshockeyen met meer druk.

IJshockey.com-voorspelling: Nijmegen doet mee om een plek in de play-offs.