Trappers vs Duisburg 02

4 september 201713:36

Door Joep Meijsen

Preview Oberliga: Berlijn, Timmendorfer Strand en Duisburg

De serie previews richting het komende Oberliga-seizoen gaat verder. In deze aflevering aandacht voor Preussen Berlin, Timmendorfer Strand en de FĂĽchse uit Duisburg.

Duisburg FĂĽchse

Vorig jaar: Duisburg kende na een teleurstellende start toch een goed regulier seizoen, maar kon het in de play-offs wederom niet waarmaken. De ploeg werd in de kwartfinale uitgeschakeld, waardoor de gewenste promotie naar DEL 2 niet werd gerealiseerd. Raphael Joly was met 38 goals en 42 assists de topscorer, voor Andre Huebscher en Lars Grözinger.

Ontwikkelingen selectie: Een nieuwe coach en flink wat nieuwkomers moeten de ambitie van Duisburg komend seizoen nieuw leven inblazen. De nieuwe technische baas is de 58-jarige Doug Irwin die de afgelopen jaren in Regensburg actief was. Joly, Huebscher en Gröziger zijn gebleven. Nieuw is de 23-jarige voormalige Tsjechische jeugdinternational Pavel Pisarik, die vorig jaar voor Strassbourg op het hoogste niveau in Frankrijk speelde. De geboren Belg Sam Verelst speelde vorig jaar een belangrijke rol in het succes van Herne en stapt over naar Duisburg, terwijl met mannen als Robin Slanina, Marco Habermann en Thomas Ziolkowski goede Oberliga-ijshockeyers zijn binnengehaald. De 30-jarige David Cespiva speelde bijna vierhonderd DEL-wedstrijden en was de afgelopen jaren actief voor Frankfurt op het tweede niveau en met Christoph Matis wordt de prima doelman van Scorpions van vorig jaar aangetrokken.

Verwachtingen: Duisburg heeft de selectie op een aantal punten versterkt en zal zonder meer weer meedoen om het kampioenschap, mits het dit jaar in de play-offs wel lukt natuurlijk.

Preussen Berlin

Vorig jaar: Preussen Berlin wist zich vorig jaar niet te plaatsen voor de play-offs en eindigde onderin de middenmoot in de Oberliga Nord. De toen nog als import spelende Julian van Lijden was de topscorer van de ploeg met 42 punten in 41 wedstrijden.

Ontwikkelingen selectie: Van Lijden speelt ook dit seizoen in Berlijn, maar helaas voor het Nederlandse ijshockey op een Duitse licentie, wat betekent dat hij niet meer uit kan komen voor Oranje. De club wist sowieso het grootste deel van zijn selectie te behouden en trok de 28-jarige Amerikaan Brian Gibbons aan, die vorig jaar voor Hannover Indians uitkwam. Nieuw is ook forward Max Cejka, die vorig jaar voor Höchstadter EC speelde in de Oberliga Süd. Een interessante aanwinst is de 27-jarige Marvin Krüger die overkomt van Heilbronn in de DEL 2 en in het verleden ruim tweehonderd wedstrijden op het hoogste niveau in Duitsland speelde. Een volgende speler die vorig jaar DEL 2 speelde is Ludwig Wild die afgelopen jaar in Dresden speelde. De club heeft tenslotte ook een nieuwe coach, de Canadese ex-DEL-prof David Haas die jarenlang voor Hannover Scorpions speelde en zelfs wat NHL-ervaring opdeed als speler.

Verwachtingen: Berlijn is na de stap terug van FASS Berlin nog de enige Oberliga-ploeg in de Oberliga Nord. Het team lijkt in de breedte behoorlijk versterkt en zou mee moeten kunnen doen om een plek in de play-offs.

Timmendorfer Strand

Vorig jaar: Timmendorfer Strand miste vorig jaar de play-offs in de Oberliga en eindigde in de onderste regionen. Maximillian Spöttel, Tim May en Gianlucca Balla waren de topscorers van de ploeg.

Ontwikkelingen selectie: De uit Quebec afkomstige Steve Pépin maakt zijn debuut als hoofdcoach bij Timmendorfer Strand, een club waar hij in het verleden ook vier seizoenen speelde in de Regionalliga. Hij moet het in ieder geval doen zonder zijn sterkhouders van vorig seizoen. Balla maakte de overstap naar Hamburg, terwijl May en Spöttel beiden een nieuw onderdak hebben gevonden in Halle. Ook goalie Leon Hungerecker en import Denis Akimoto hebben de club verlaten. De meeste nieuwkomers zijn jonge spelers die uit de DNL of Regionalliga komen. Uitzonderingen zijn de nieuwe Canadees, de 24-jarige Daniel Clairmont, die rechtstreeks van Ryerson University komt, de Duitse Tsjech Petr Gulda die vorig jaar onder meer voor Essen uitkwam en de 29-jarige verdediger Marc Stotz die in het verleden DEL 2 speelde, maar de laatste jaren in Memmingen in de Bayernliga. Maximilian Wasser komt over van Hannover. De selectie kan vooral defensief nog wel wat versterking gebruiken.

Verwachting: De club uit de badplaats aan de Oostzee lijkt er vooralsnog niet sterker op geworden ten opzichte van vorig seizoen en de play-offs lijken dan ook ver weg.