Trappers kampioensfoto 2014

30 september 201408:46

Door Joep Meijsen

Preview: Tilburg Trappers

Komend weekeinde begint het Nederlandse seizoen met de strijd om de Ron Bertelingschaal. De vijf overgebleven teams strijden de komende maanden om de beker en het landskampioenschap. Tijd voor de traditonele voorbeschouwingen van IJshockey.com, met in de eerste aflevering aandacht voor kampioen en bekerwinnaar Tilburg Trappers.

Nieuw: Deniz Mollen, Kilian van Gorp, Jordy van Oorschot, Jurryt Smid, Thijs Voorn, Kris Hogg, Reno de Hondt, Steve Mason

Vertrokken: Aaron Lee, Josh Prudden, Julian van Lijden, Will Colbert, Ritchie van Hulten, Jeff Terminesi, Mike Overweg, Boet van Gestel, Jonathan Zion, Nick Broadwater, Floris van Lieshout

Importslots: 2 van de 5

Goalies: Tilburg Trappers gaat dit jaar voor een volledig Nederlands goalie-duo. Vorig jaar deelden Ian Meierdres en Nick Broadwater de taken bij Trappers, nu komt Deniz Mollen over vanuit Eindhoven. Mollen geldt al jaren als een van de grootste goalie-talenten van Nederland, maar het werd hem vorig jaar in Eindhoven niet makkelijk gemaakt. Mollen is pas 21 jaar oud en krijgt nu in Tilburg de kans verder te groeien. Ian Meierdres kan als voorbeeld gaan fungeren, maar heeft op zijn 25e ook nog voldoende ruimte om zelf door te groeien.

Verdediging: De defensie van Tilburg ziet er dit jaar duidelijk anders uit dan vorig jaar. Niet alleen zijn imports Will Colbert en Jeff Terminesi verdwenen, ook de vorig jaar doorgebroken Boet van Gestel en Mike Overweg zijn er niet meer bij. Daarvoor krijgt Tilburg drie spelers terug uit Den Haag, waaronder de belangrijke Jordy van Oorschot en de rappe Jurryt Smid. Thijs Voorn is de derde verdediger die van de Trappers-defensie een soort Hijs-defensie maakt. Ook nieuw is de talentvolle Kilian van Gorp die vanuit de NIJA komt. Bjorn Willemse is ook weer van de partij, terwijl ook Alexey Loginov bij Trappers blijft. De 21-jarige Rus geldt dit jaar weer als import bij Tilburg. De 17-jarige Jordy Verkiel mag meer ervaring opdoen. Met een jonge, vooral Nederlandse defensie bereidt Tilburg zich nadrukkelijk voor op de toekomst in de Oberliga.

Aanval: Met het vertrek van Aaron Lee en Josh Prudden levert Tilburg 84 doelpunten in. Aan nieuwkomer Kris Hogg de enorm zware taak om deze twee top-imports te vervangen. Van de 28-jarige hardwerkende forward mogen echter geen wonderen worden verwacht, al zal hij ongetwijfeld de nodige doelpunten meepikken en met zijn strijdlust een voorbeeld vormen voor de rest van de ploeg.
Het zal echter vooral de Nederlandse kern van Tilburg zijn die het vertrek van de twee kanonnen moet compenseren. Steve Mason is aanvallend een belangrijke aanwinst. De 26-jarige forward speelde vorig jaar in Zwitserland en daarvoor in de NCAA. Heel productief waren die jaren niet, maar Mason liet de afgelopen jaren bij Oranje zien met de beste spelers in Nederland mee te kunnen. Reno de Hondt is een jeugdinternational die bij NIJA speelde en vorig jaar in Noord-Amerika actief was. Hij krijgt voor het eerst zijn kans in het eerste team van de club waar hij met ijshockey begon.
Verder zal het vooral aan spelers als Peter van Biezen, Ivy van den Heuvel, Diederick Hagemeijer, Mickey Bastings en Bob Teunissen zijn om extra ijstijd te veroveren en dit om te zetten in extra productie. De vorig jaar sterk geëindigde Maarten Brekelmans, alsmede Jeffrey Melissant, Nick de Ruijter en Cas Staps zullen ook meer kansen krijgen en hun deel van de productie voor hun rekening moeten nemen.

Technische staf: Paul Gardner won in zijn eerste seizoen direct de twee hoofdprijzen in het Nederlandse ijshockey. De besnorde Canadees straalt rust en stabiliteit uit en haalde daarmee veel uit zijn selectie. Dit jaar wachten hem echter nieuwe uitdagingen.

Sleutelspeler: Diederick Hagemeijer kreeg dit jaar de kans om in het buitenland te gaan spelen, maar sloeg die vanwege privé-redenen af. Dat is goed nieuws voor Trappers, want een speler als Hagemeijer is moeilijk te vervangen in Nederland. Als captain zal hij zijn vernieuwde ploeg op sleeptouw moeten nemen naar nieuwe prijzen.

Talent om op te letten: Met 22 jaar is Maarten Brekelmans niet Ă©cht meer een talent te noemen in de Nederlandse context. Blessureleed zorgde er echter voor dat hij vorig jaar een groot deel van het seizoen miste. Na zijn comeback werd hij direct van waarde voor Trappers, wat werd beloond met zijn eerste selectie voor Oranje. Als hij die ontwikkeling voortzet, kan de Nederlandse Amerikaan nog veel belangrijker worden voor Trappers.

Sleutelvraag: Hoe is het leven met amper imports?

Conclusie: Tilburg heeft het oog duidelijk gericht op Duitsland en ziet het komende seizoen dan ook duidelijk als een tussenjaar. Dat wil echter niet zeggen dat Tilburg niet beschikt over een selectie die favoriet is voor de hoofdprijzen. Vooral defensief is de Nederlandse kern bij Tilburg flink versterkt en ook als de overstap naar de oosterburen onverhoopt niet doorgaat, is Trappers goed gepositioneerd voor de toekomst.