NHL frost followup0809

3 november 200800:00

Door [email protected]

Rechtzaak Frost van start

Recentelijk is het proces begonnen tegen het zwarte schaap van het Canadese ijshockey: David Frost. Frost speelde eerder ook al een hoofdrol in het strafrechtelijke proces van de voormalige NHL-speler Mike Danton. Hij staat nu in Canada onder meer terecht wegens sexuele exploitatie. Langzaam komt er steeds meer naar buiten.

Voormalig jeugdcoach &eacuteeacute;n spelersagent David Frost had in het verleden een aparte relatie met zijn spelers. Zo brachten zijn voormalige protegés meer tijd door bij hem dan bij hun eigen families. Deze relaties gingen zo ver dat Frost een manipulatieve invloed had op zijn spelers die verder ging dan een speler-coach relatie. Mike Danton, één van de spelers in kwestie, trachtte Frost in 2004 om het leven te brengen middels een huurmoord. De toenmalige St. Louis Blues-speler Danton werd voor dit vergrijp opgepakt en dient nu een straf uit van meer dan zeven jaar in de Verenigde Staten. Hij hoopt binnen afzienbare tijd in Canada verder zijn straf uit te kunnen zitten. Een zweem van geheimzinnigheid bleef om dit moordcomplot hangen. De exacte motieven zijn namelijk nooit bekend geworden en Danton bleef Frost ook in de gevangenis hardnekkig verdedigen.

n102876A.jpgDe 41-jarige Frost werd zelf in augustus 2006 opgepakt vanwege in totaal zes aanklachten. Naast creditcard fraude betreffen vier van deze aanklachten gevallen van seksuele exploitatie. De slachtoffers zijn drie jongens en een meisje. Zij waren allen tussen de 14 en 16 jaar oud ten tijde van de strafbare feiten in 1996. Ondanks deze aanklachten én het vooronderzoek probeerde Frost in het begin van het seizoen het trainingskamp van de Phoenix Coyotes te bezoeken. Hij was daar echter niet welkom.

Inmiddels is het proces begonnen en zijn de eerste getuigen gehoord. Volgens meerdere getuigenverklaringen had Frost seksuele contacten met de vriendinnen met zijn spelers én zijn spelers zelf. De meisjes werden onder druk gezet door de jeugdspelers en Frost. ‘Ik wilde het niet doen, maar werd overgehaald om het toch te doen', aldus één van de getuigen. Meerdere meisjes hebben in het verleden aangifte gedaan tegen Frost en meegewerkt met de lokale autoriteiten om tot deze strafzaak te komen. In maart 2007 besloot men echter om veel van deze aanklachten niet te gebruiken vanwege gebrek aan bewijs. Het resultaat is dat ‘slechts' vier van deze aanklachten mee zijn genomen in de strafzaak tegen Frost.

Één van de mensen die niet meewerkt met de lokale autoriteiten is de voormalige voorzitter van de NHL spelersassociatie: Bob Goodenow. Goodenow heeft altijd geweigerd om verklaringen af te leggen omtrent zijn relatie met Frost. De zoon van Goodenow was een jeugdspeler die ook langere tijd speelde onder Frost. Net zoals Mike Danton coachte Frost Joe Goodenow al vanaf zijn 11e. De persoon die Frost echter een officiële licentie heeft gegeven als NHL agent is ook Goodenow. Tevens heeft hij lange tijd Frost in het zadel weten te houden als agent terwijl zijn reputatie al geruime tijd af aan het brokkelen was.

Verder heeft Goodenow er voor gezorgd dat Frost één aanklacht minder te verduren heeft. In de jaren negentig sloeg Frost naar verluid een van zijn spelers tijdens een wedstrijd. De ouders van het team werden gedwongen een document te tekenen, gemaakt door Bob Goodenow, waarin ze verklaarden niets te hebben gezien. ‘We hebben het allemaal getekend. Ik zou willen dat ik dat document nooit had getekend', aldus een van de toenmalige ouders.

Lees ook: