3 september 200400:00

Door [email protected]

Russen vloeren Amerika

Team USA leed donderdag een gevoelige nederlaag tegen Rusland in de World Cup of Hockey. Een energieke Russische ploeg schaatste in Minnesota naar een 3-1 overwinning. Voor het sterrenteam van Amerika de tweede nederlaag op rij.

er niet goed uit voor de Russen in de voorbereiding op het toernooi. NHL-sterren als Sergei Fedorov, Valeri Bure en Nikolai Khabibulin wilden niet voor het team uitkomen. Nadat ook nog goalie Evgeni Nabokov door een blessure was afgehaakt moesten de Russen terugvallen op minor league goalie Ilya Bryzgalov.

t Amerikaanse team daarentegen zit propvol met ervaren NHL-vedetten. Oude NHL-vedetten. De verdediging bestaat bijvoorbeeld uit Chris Chelios (44), Brian Leetch (36), Eric Weinrich (37) en Aaron Miller (34).

En daar zat het verschil in deze wedstrijd. De Russen hadden volop jonge, snelle benen op het ijs. De Amerikanen hadden zichtbaar moeite om het tempo bij te houden. "Wij willen weer de oude stijl van Russisch ijshockey spelen", zegt Atlanta Thrashers forward Alexei Kovalev. "Snel schaatsen, veel puckcontrole en opbouwend spel."

De eerste twee periodes konden de Amerikanen de aansluiting nog vasthouden. Dat was vooral te danken aan een uitstekend optreden van goalie Robert Esche, die 29 schoten te verwerken kreeg in de eerste 40 minuten. Ter vergelijking: de Amerikanen schoten in datzelfde tijdsbestek maar 14 keer op doel. In de tweede periode scoorden Zubrus en vervolgens Tkachuk om de 1-1 op het scorebord te brengen.

Kovalev schiet de 2-1 binnen

Kovalev bracht de Russen vroeg in de derde periode echter op een verdiende 2-1 voorsprong. De jonge Rus soleerde langs twee Amerikaanse verdedigers om vervolgens uit een onmogelijke hoek af te ronden. Met nog twee minuten op de klok gooide Viktor Kozlov de wedstrijd definitief op slot met de 3-1.

De Amerikanen staan na twee wedstrijden stijf onderaan in de Noord Amerikaanse pool van de World Cup of Hockey. Voor de wedstrijd tegen Slovakije heeft de Amerikaanse coach Ron Wilson een aantal wijzigingen in de opstelling aangekondigd. De Russen spelen maandag tegen het nog ongeslagen Canada.