20 november 200800:00

Door [email protected]

Russische halve finale in CHL

Na de vijfde speeldag in de Champions Hockey League zijn drie van de vier halve finalisten bekend. De Russische teams Magnitogorsk en Ufa nemen het tegen elkaar op in de ene halve finale, terwijl het Finse Espoo Blues nog op de laatste halve finalist wacht. Een overzicht van de actie deze week.

Groep A

Metallurg Magnitogorsk - Kärpät Oulu 3 - 1 (0-0, 2-0, 1-1)

Metallurg verdediger Vladislav Bulin opende in de 22e minuut met zijn eerste doelpunt in de CHL de score. Vanaf dat moment gaf Metallurg de voorsprong niet meer uit handen. De bezoekers uit Karpät leken vlak voor tijd de 2-2 gelijkmaker te scoren in het met 7.593 vrijwel uitverkochte stadion van Metallurg. In de videoreplay was echter duidelijk te zien dat de puck de doellijn achter goalie Ilya Proskuryakov niet had gepasseerd. Niet veel later maakte Tomas Rolinek aan alle onzekerheid een einde door de 3-1 te scoren voor de thuisploeg.

METKAR9.jpg

Magnitogorsk is door dit resultaat het tweede Russische team dat zich plaatst voor de halve finale. Daarin treft de staalstad Ufa, dat zich vernoemd heeft naar de lokale 18e eeuwse volksheld Salavat Yulayev. Kärpät Oulu (Finland) en Eisbären Berlin (Duitsland) zijn door dit resultaat uitgeschakeld. De laatste wedstrijd in Berlijn tussen de Eisbären en Magnitogorsk heeft alleen nog maar statistische en amusementswaarde.

In de Kontinental Hockey League, de hoogste Russische competitie, troffen Magnitogorsk en Ufa elkaar tot nu toe Ă©Ă©n maal. Deze wedstrijd in Magnitogorsk eindigde in een 1-5 overwinning voor Ufa, de regerend Russisch kampioen. Ufa staat momenteel tweede in de 24 teams tellende KHL met 60 punten uit 26 wedstrijden. Magnitogorsk staat vijfde, met 51 punten uit 27 wedstrijden, maar heeft in Jan Marek - goed voor 19 goals en 18 assists - wel de topscorer in de liga.

Groep B

Espoo Blues - SC Bern 2 - 1 (2-1, 0-0, 0-0)

SC Bern had met een ruime marge moeten winnen om kans te blijven maken op de halve finales. In de met 6.274 toeschouwers uitverkochte arena in Espoo kregen de Zwitsers ook de gewenste start toen Christian Dubé - ex-NY Rangers - na 47 seconden de puck shorthanded achter Mikko Koskinen legde. Een kwartier later had Espoo de rollen echter alweer omgedraaid door doelpunten van Juuso Puustinen en Ryan Keller.

ESPBER1.jpg

De nummer twee van Finland plaatst zich met dit resultaat voor de halve finale, ten koste van Bern en Jönköping. De laatste wedstrijd HV71 Jönköping - Espoo Blues is voor de statistieken (en de Zweedse toeschouwers). Espoo zal in de halve finale aantreden tegen de winnaar van groep D, waarvoor Slavia Praag en ZSC Lions Zürich nog in de running zijn.

Groep C

Slovan Bratislava - HC Ceske Budejovice 5 - 3 (3-0, 0-0, 2-3)

In dit Slowaaks-Tsjechische treffen stond er voor beide ploegen niets meer op het spel, aangezien Salavat Yulayev Ufa zich al als groepswinnaar had geplaatst voor de halve finales. Voor 4.880 toeschouwers nam de thuisploeg in de eerste periode een 3-0 voorsprong.

SLOBUD1.jpg

In de tweede periode werd een penaltyshot gemist waardoor de 4-0 uitbleef en Ceske Budejovice kon blijven hopen. In de derde periode dichtten de Tsjechen binnen tien minuten het gat, maar 39 seconden na de gelijkmaker scoorde Roman Kukumberg de game-winning 4-3. Een emptynetter van Miroslav Lazo stelde daarna, 13 seconden voor tijd, de eindstand vast.

Groep D

ZSC Lions Zürich - Linköpings HC 4 - 3 (1-1, 2-1, 1-1)

ZĂĽrich moest winnen van de puntloze Zweden om kans te blijven maken op de halve finales. De nerveuze Zwitsers moesten voor 8.574 toeschouwers o.a. twee shorthanded goals toestaan, maar wisten uiteindelijk wel de belangrijke winst naar zich toe te trekken.

zsclin3.jpg

Zwitsers international Severin Blindenbacher, die na de wedstrijd bekendmaakte dat hij volgend jaar voor Färjestadts BK in Zweden gaat uitkomen, scoorde twee keer. Cyrill Bühler scoorde de game winning goal op 40:57. De wedstrijd tussen Slavia en ZSC op 3 december in Praag zal allesbeslissend zijn voor de eindstand in Groep D.