6 september 200400:00

Door Joep Meijsen

Ruzie verscheurt Finland

New York Islanders-verdediger Janne Niinimaa is vertrokken uit het kamp van Finland, vlak voor de kwartfinale-wedstrijd van de World Cup of hockey tegen Duitsland. Hij noemde onenigheid met coach Raimo Summanen als reden voor zijn opstappen uit de selectie.

De stap van Niinima heeft voor veel ophef gezorgd in het ijshockeygekke Finland. De voorpagina van de schandaalkrant Iltalehti bevatte louter het woord 'crisis', terwijl andere kranten soms wel vijf pagina's of meer aan de affaire besteden.

Het opstappen van Niinima werd zondagavond laat door de Finnen bekendgemaakt. In de officiële verklaring wordt aangegeven dat er problemen waren in de chemie tussen de speler en de coach. 'Het team betreurt het besluit van Niinimaa, maar gaat zich voorlopig richten op de wedstrijden die nog gaan komen.'

Finland speelde zaterdag met 4-4 gelijk tegen Zweden, waarbij de Finnen een 3-1 voorsprong verspeelden. Ruzie over de tactiek is volgens de kranten een mogelijke splijtzwam tussen speler en coach. De krant Iltalehti vraagt zich dan ook af hoe lang coach Raimo Summanen nog aan kan blijven als bondscoach.

Summanen staat bekend als een strengere coach dan zijn voorganger Hannu Aravirta. Na afloop van het gelijkspel tegen Zweden meldde hij in de media enkele spelers 'hard te moeten aanpakken om ze wakker te schudden.' Ondanks het conflict ligt een plek in de halve finale in het verschiet voor Finland.

Duitsland is de tegenstander in de kwartfinale, een ploeg die eerder in het toernooi in Keulen al met 3-0 werd geklopt. De winnaar van de ontmoeting mag het vliegtuig pakken naar Noord-Amerika, waar later in de week de halve finales worden afgewerkt.