12 mei 200500:00

Door Joep Meijsen

Schaafsma keert terug

Alexander Schaafsma speelt het komende seizoen weer in Amsterdam. De in Groningen geboren verdediger is de eerste speler die in de hoofdstad een contract tekent voor het nieuwe seizoen. 'Ik heb altijd een goede tijd gehad in Amsterdam en wil mijn carrière hier afsluiten. Ik ben blij dat we er zo snel uit zijn gekomen.'

Dat zegt Schaafsma zelf op de officiële website van Amsterdam. De verdediger kwam vorig seizoen in het begin van de competitie nog uit voor de hoofdstedelingen. Toen hij geen akkoord kon bereiken over een nieuwe overeenkomst, vertrok hij rond de Challenge Cup naar Heerenveen. Vanwege een tekort aan ijstijd hing hij daar gedurende het seizoen zijn schaatsen aan de wilgen.

De in de provincie Groningen geboren Schaafsma maakte begin jaren negentig zijn debuut in de Eredivisie bij GIJS Groningen. Via Rotterdam Panda's en Nijmegen kwam hij in het seizoen 1995/96 in Heerenveen terecht, waar hij in totaal drie seizoenen zou spelen. In die jaren werd Schaafsma ook regelmatig opgeroepen voor het Nederlands Team. Zijn laatste grotere optreden in Oranje dateert echter alweer van 2002.

Voor Amsterdam-supporters betekent de handtekening van Schaafsma het eerste concrete signaal dat de hoofdstedelijke landskampioen en bekerwinnaar ook dit jaar van de partij is in de competitie. Het team werd vorig jaar op het nippertje van de ondergang gered en ook over het nieuwe seizoen wordt in de ijshockeywereld veel gespeculeerd.