24 september 200400:00

Door Joep Meijsen

Schema wéér ingetrokken

Amsterdam en Heerenveen openen volgende week vrijdag om 20.45 uur het nieuwe Nederlandse ijshockeyseizoen. Op zondagavond 3 oktober komende overige vier clubs voor het eerst in actie. Daarmee is ook meteen het volledige beschikbare wedstrijdprogramma genoemd. De rest van het programma is voor de tweede keer ingetrokken.

Vrijdagmiddag werd een eerste versie uitgegeven, maar hierin stonden nog enkele fouten. Daarop werd het schema ingetrokken en vernieuwd. Laat op vrijdagavond werd een tweede versie gepubliceerd, maar intussen is ook deze, afgezien van de wedstrijden in het eerste weekeinde, ingetrokken.

Volgens de Nederlandse IJshockeybond is het samenstellen van het wedstrijdschema dit seizoen een crime. Te veel clubs, vooral in de Coupe der Lage Landen, hebben te weinig flexibiliteit in hun speeldata, waardoor het enorm lastig is om tot een compleet speelschema te komen.

De NIJB begint nu in feite weer van voren af aan. De verwachting is dan ook dat het opstellen van een nieuw schema verschillende dagen in beslag gaat nemen. Het is waarschijnlijk een historisch dieptepunt dat minder dan vijf dagen voor de start van het nieuwe seizoen nog geen wedstrijdschema beschikbaar is.

De eerder gepresenteerde wedstrijdschema's bevatten nog een gat tussen 18 oktober en 18 november, de periode dat het Nederlands team zich voorbereid op de Olympische kwalificatie. Dan wordt een apart cuptoernooi gespeeld, maar hiervan is nog geen programma beschikbaar. Waarschijnlijk wordt dit toernooi afgewerkt zonder Amsterdam. Het bekerweekeinde vindt dit jaar plaats op 15 en zestien januari. De hoogste vier clubs uit de bekercompetitie doen hieraan mee.

Na de Coupe der Lage Landen spelen de drie hoogst geplaatste Nederlandse clubs in de kwalificatieplek voor de play-offs. Dit gebeurt in een enkele competitie. De overige drie spelen een onderlinge enkele competitie om de laatste plek in de play-offs. Deze ronde wordt in het weekeinde van 17, 18 en 19 februari gespeeld. Daarna volgen de halve finales en de finale om de landstitel volgens het best-of-five-principe.