6 augustus 200500:00

Door Joep Meijsen

SchlappschĂŒsse 06/08

De eerste oefenwedstrijd is alweer gespeeld in Duitsland. Verschillende teams staan alweer op het ijs. Het DEL seizoen nadert met rasse schreden. Vandaag onder meer nieuws uit Krefeld, DĂŒsseldorf, Duisburg en Keulen.

De Krefeld Pinguine hebben hun eerste oefenwedstrijd gewonnen. Tegen tweededivisionist Tölzer Löwen werd met 8-3 gewonnen. Blank en Guillet troffen twee keer doel namens Krefeld, terwijl ook Grygiel, Verwey, Vasiljevs en Fritzmeier doel troffen namens de formatie uit het Roergebied. De ruim duizend toeschouwers zagen een onrustige wedstrijd met in totaal 120 strafminuten.

DĂŒsseldorf heeft zich versterkt met de 29-jarige Chris Schmidt. Deze speler kwam afgelopen seizoen uit voor de Manchester Monarchs in de American Hockey League en kwam in 86 wedstrijden tot zes doelpunten en veertien assists. De Canadees is volgens manager Lance Nethery van de DEG Metro Stars zowel als aanvaller als verdediger inzetbaar. De tienvoudige NHL-speler ondertekende aan de Brehmstrasse een contract voor Ă©Ă©n jaar. Ook de Belg Mike Pellegrims maakt wederom deel uit van de selectie in DĂŒsseldorf.

Aanvaller Kent McDonell vertrekt bij promovendus Duisburg. De Canadees heeft een goede aanbieding uit ScandinaviĂ« en in overleg met zijn zaakwaarnemer heeft Duisburg het contract met de aanvaller ontbonden. Vorig jaar kwam hij in de tweede liga voor Duisburg tot zeven doelpunten en twaalf assists. De Duisburg FĂŒchse zijn nieuw in de DEL en spelen op korte afstand van de Nederlandse grens.

Veel clubs in de DEL hebben hun selectie nog niet rond. Vooral de buitenlanderplaatsen worden veelal nog opengehouden. Dat terwijl de seizoenstart nog maar een maand weg is en verschillende teams al zijn begonnen met de trainingen. ÂHet geeft de jonge spelers een kans om zich te presenteren. Wij zijn bovendien niet de enige club in Europa die eerst afwacht hoe de zaken in de NHL ervoor komen te staan. Het is risicovol om lang te wachten, maar wie kampioen wil worden heeft goede spelers nodig. Middelmatige ijshockeyers brengen ons niet verderÂ, verklaart coach Pierre PagĂ© van Berlijn de ontwikkeling.

Het Duitse jeugdtalent Felix SchĂŒtz speelt het komende jaar niet voor Ingolstad. De 17-jarige belofte komt de komende jaren uit voor de Saint John Seadogs in de hoogste jeugdliga in Quebec, de QMJHL. Hij tekende echter een overeenkomst tot 2008 bij Ingolstad, zodat hij na zijn terugkeer in Duitsland alsnog voor de Panthers uit kan komen. De Seadogs zijn een nieuwe ploeg in de Canadese liga.

De Haie uit Keulen zijn er niet in geslaagd hun voormalige sterspeler Marty Murray opnieuw vast te leggen. In het seizoen 1999/2000 trof hij in 56 wedstrijden twaalf keer doel en kwam hij tot 47 assists. In de jaren daarna kwam hij in totaal 225 keer uit voor de Philadelphia Flyers en de Carolina Hurricanes in de NHL. De 30-jarige linkervleugelaanvaller tekende een contract met de Hannover Scorpions. Keulen hoopt nu op een goede aanvaller die in de NHL buiten de boot valt.