29 juli 200500:00

Door Joep Meijsen

Schlappschuss 29/07

De NHL begint pas in oktober. Onze Oosterburen zijn echter al veel eerder aan de beurt. Deze week gaan de meeste teams uit de DEL voor het eerst weer het ijs op. Tijd voor een eerste nieuwsoverzicht.

De Adler uit Mannheim zullen het komend seizoen zonder verdediger Andy Roach moeten stellen. De St. Louis Blues hebben de optie in het contract van de 32-jarige international gelicht, waardoor Roach weer terugverhuisd naar de andere kant van de grote plas. Roach was vorig seizoen Ă©Ă©n van de uitblinkers in de DEL. Ook op doelman Patrick Ehelecher hoeft Mannheim niet te rekenen. De doelman van de Duitse junioren tekende bij de San Jose Sharks. Vorig jaar kwam Ehelecher uit voor de Sudbury Wolves in de Ontario Hockey League.

Fans van de Krefeld Penguine kunnen op 20 augustus kennismaken met de vernieuwde ploeg tijdens de zes uur durende open dag onder de naam Pinguine Palast Party. Vanaf twaalf uur in de middag worden de spelers voorgesteld, is er een uitgebreid programma voor kinderen en is er gelegenheid om de spelers om handtekeningen te vragen. Vanaf zes uur in de avond wordt dan een oefenwedstrijd tegen de verliezende DEL-finalis Mannheim gespeeld.

De Nederlandse bondscoach Doug Mason krijgt in Iserlohn een nieuwe assistent-coach. Het gaat daarbij op Clayton Beddoes. Voor Beddoes is het zijn debuut als coach. De Amerikaan speelde in het verleden voor Berlin Capitals, Mannheim en DÄ‚Ĺ’sseldorf. Beddoes volgt bij de Roosters Teal Fowler op.

De Slowaakse Amerikaan Ladislav Karabin wisselt van de Grizzly Adams Wolfsburg naar de Iserlohn Roosters van Doug Mason. In 47 wedstrijden scoorde hij elf doelpunten en kwam tot 28 assists voor Wolfsburg, dat dit jaar een divisie lager speelt. Eerder kwam Karabin uit voor Oberhausen en Schwenningen. Daarnaast speelde hij negen keer voor de Pittsburgh Penguins. Eerder al legde Iserlogh de Canadese aanvaller Mark Greig vast, die vorig jaar tot 18 goals en 21 assists kwam voor de Kassel Huskies. Bij Iserlohn komt Greig weer samen te spelen met Brad Purdie, die hij nog kent uit Hamburg.

Nederlandse ijshockeyliefhebbers op zoek naar een vroege wedstrijd kunnen op 4 september terecht in Essen. De lokale Moskitos spelen daar in de eerste ronde van de Duitse beker tegen de Hamburg Freezers. Essen kwam in het verleden uit in de DEL, maar is nu actief in de Tweede Bundesliga.