15 december 200400:00

Door Joep Meijsen

Selectie Oranje vernieuwd

De selectie van Oranje voor het Eurochallenge-toernooi in Slovenië en Italië lijkt nauwelijks meer op het team dat luttele weken geleden nog probeerde zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Het team van Theo van Gerwen zit tjokvol met debutanten, spelers die al tijdje niet meer zijn geselecteerd en zelfs een jeugdgoalie.

Het viel voor de staf rond Oranje niet mee om voldoende spelers te vinden voor het toernooi dat morgen begint met een wedstrijd tegen het sterke Slovenië. Het regende afzeggingen van ervaren internationals, terwijl spelers van Nijmegen en Den Haag niet zijn geselecteerd omdat deze ploegen vrijdag tegen elkaar spelen in het kader van de Coupe der Lage Landen.

De meest opvallende naam in de selectie is die van doelman Ian Meierdres, een naam die niet meteen bekend in de oren zal klinken bij de gemiddelde ijshockeyliefhebber in Nederland. Het betreft hier een jeugddoelman van Tilburg Trappers, die weliswaar te boek staat als een groot talent, maar ook nog over geen enkele ervaring op het hoogste niveau beschikt.

De positie in het doel was ook de meest moeizame om te vullen voor de selectoren. Phil Groeneveld, in Polen nog eerste keus, is teruggekeerd naar Canada, terwijl de andere bekende namen om verschillende redenen niet beschikbaar waren. Als eerste goalie gaat nu Chris van Sloun van Geleen mee op reis met Oranje.

Daarmee zijn al twee van de nieuwe namen in Oranje genoemd. Andere opvallende keuzes betreffen Dave Stappershoef, Paul Kroon, Stanislav Nazarov, Don Nichols, James Easter en Robbert Maas. Allemaal debutanten of spelers met zeer weinig internationale ervaring. De selectie van Nazarov en Nichols is mogelijk omdat bij de vierlandentoernooien minder strenge regels gelden dan tijdens Ă©chte kampioenschappen.

Opvallend is de vrijwel unanieme afwezigheid van spelers van landskampioen en bekerwinnaar Amsterdam. Namens de Bulldogs maakt alleen Marcel Kars deel uit van de selectie. Het rommelt al enige tijd tussen de Amsterdamse internationals en bondscoach Van Gerwen, die op dit moment in zijn rol als general manager van Tilburg Trappers publiekelijk overhoop ligt met captain Tommie Hartogs en Chris Eimers.

Hierdoor is Tilburg Trappers de hofleverancier van Oranje met liefst tien spelers, waaronder de kortgeleden aangetrokken Josh Oort en . Daarmee zijn twee van de namen genoemd van spelers die ook actief waren tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi en die ook nu mee gaan op reis. Anderen zijn Rody Jacobs, Bjorn Willemse, Ryan van Diemen en Marcel Kars. De afwezigheid van veel ervaren spelers geeft anderen nu juist te kans om weer geselecteerd te worden. Zo maken Peter van Biezen en Marco Postma weer deel uit van Oranje.

Nederland treft in Slovenië en Italië niet op de minste tegenstanders. Denemarken en Slovenië gelden als grote ijshockeylanden in opkomst. Beide teams spelen op het komende wereldkampioenschap voor A-landen in Oostenrijk. Ook Italië valt niet te onderschatten. Dit land is zich aan het voorbereiden op de Olympische Spelen in eigen land. Daartoe hebben de Azurri een speciaal programma opgezet, met veel in Noord-Amerika geboren spelers met een Italiaans paspoort.

Nederland treft donderdag op gastland Slovenië. Vrijdag is Denemarken de tegenstander, terwijl een dag later de wedstrijd tegen Italië op het programma staat.

De selectie:
Doel:
Chris van Sloun (Geleen)
Ian Meierdres (Tilburg)

Defense:
Justin Bekkering (Tilburg)
Rody Jacobs (Tilburg)
Paul Kroon (Heerenveen)
Stanislav Nazarov (Tilburg)
Don Nichols (Heerenveen)
Bjorn Willemse (Tilburg)
Dave Stappershoef (Heerenveen)

Forwards:
Peter van Biezen (Tilburg)
Dennis ten Bokkel (Tilburg)
Bert van den Braak (Heerenveen)
Ryan van Diemen (Tilburg)
James Easter (Heerenveen)
Chad Euverman (Geleen)
Marcel Kars (Amsterdam)
Hans Kroon (Heerenveen)
Josh Oort (Tilburg)
Marco Postma (Heerenveen)
(Tilburg)
Robbert Maas (Tilburg).