4 augustus 200600:00

Door Joep Meijsen

Selectie Wolves krijgt vorm

De selectie van Den Haag krijgt steeds meer vorm. Twee spelers die oorspronkelijk naar Heerenveen zouden gaan hebben bij Wolves getekend, terwijl verdediger Bas de Haan terugkeert op het oude nest.

Al het nieuws op een rijtje: Vakantiedienst

Belangrijke nieuwe aankoop is de 30-jarige Amerikaanse aanvaller John Gurskis. Met deze forward haalt Den Haag een speler met veel profervaring in huis. Gurskis scoorde bij St. Michael's College in het Amerikaanse universiteitsijshockey zo'n beetje een doelpunt per wedstrijd en maakte daarna de overstap naar de sterke East Coast Hockey League, waar hij anderhalf seizoen speelde.

Daarna kwam hij terecht bij de Fort Wayne Komets, het oude team van Erik Landman, in de United Hockey League, gevolgd door twee seizoenen voor de Wichita Thunder in de Central Hockey League. De afgelopen vier seizoen kwam hij uit voor verschillende teams in de lagere profregionen, waarin hij meestal zo'n beetje een punt per wedstrijd meepikte. Het afgelopen jaar kwam hij uit voor de Florida Seals in de SPHL, waar dit seizoen meer imports in Nederland vandaan komen. In 56 wedstrijden kwam hij tot zeventien goals en 32 assists.

Met Gurskis haalt Den Haag niet alleen een ervaren doelpuntenmaker in huis, maar ook een speler met coaching-ambities. De afgelopen vier jaar fungeerde hij bij verschillende clubs als speler-assistent-coach. In Den Haag gaat hij ook de jeugd onder 20 jaar trainen en mogelijk als assistent van coach Alexander Jacobs fungeren. Gurskis werd in Heerenven gezien als een vervanger van een van de Butochnov-broertjes.

Lou DiMasi, ook een Amerikaan, speelde vier jaar college hockey bij Norwich University, waarna hij de overstap maakte naar het profijshockey. Daar kwam ook hij terecht in de SPHL, waar hij bij de Macon Trax in 2004 tot elf goals en 21 assists kwam in 52 wedstrijden. Vorig jaar speelde hij 31 wedstrijden in de sterkere East Coast Hockey League. Hierin kwam hij tot drie assists en vier strafminuten voor de Augusta Lynx en de Utah Grizzlies. DiMasi is na Matt Moore de tweede importverdediger bij Den Haag. Moore was ook al oorspronkelijk door Heerenveen vastgelegd.

De inmiddels 25-jarige Baas de Haan keert na twee seizoenen in Zoetermeer terug op het Haagse nest. De ex-international vertrok kort voor de rentree van Den Haag in de Eredivisie in 2004 bij de Haagse club. Den in Den Haag opgeleidde verdediger was tussen 2001 en 2003 een vaste keuze in Oranje. Hij debuteerde eind jaren negentig bij Den Haag in de Eerste Divisie en kwam daarna op het hoogste niveau nog uit voor Den Bosch en Geleen.

Daarmee krijgt de selectie van Den Haag dus steeds meer vorm. De ploeg uit de Residentie presenteerde de afgelopen anderhalve week een stortvloed aan nieuwe namen. Gisteren werd wel bekend dat international Jordy van Oorschot de club verlaat. Hij speelt het komende seizoen voor Amsterdam.