2 december 200500:00

Door [email protected]

Stormachtig debuut

Soms dingen pakken onverwacht goed uit. Marco Sturm hoor je in ieder geval niet klagen. In zijn allereerste shift voor de Boston Bruins scoorde hij de 1-0 tegen de dominante Ottawa Senators. Met de onverwachte 3-0 eindstand nemen de Boston Bruins critici van de Thornton-trade aardig wat wind uit de zeilen.

Donderdag klaagden fans van de Bruins steen en been. Hun franchise-speler en team-captain Joe Thornton werd geruild voor een stel middelmatige spelers van het eveneens slecht presterende San José Sharks. De lange termijn gevolgen van de trade zullen nog duidelijk moeten worden, maar vandaag is er in ieder geval een stuk minder kritiek.

'Een trade van deze omvang is voor alle betrokkenen een emotionele gebeurtenis', zei Bruins coach na de wedstrijd. 'Je ziet toch een teamgenoot vertrekken.' Verdediger Nick Boynton voelt zich schuldig over het feit dat Thornton is opgeofferd. 'Ik heb het gevoel dat ik als teamgenoot en als vriend heb gefaald. Het doet pijn om te realiseren dat deze trade nodig was om ons zo te laten spelen.'

De Ottawa Senators zijn bezig met een ongekend goed seizoen en staan dominant eerste in de NHL. De Boston Bruins draaien ronduit slecht en staan laatste in de Noordoost divisie. In 22 eerdere wedstrijden verloren de Senators pas drie keer en nog geen enkele keer werd hun aanval droog gehouden.

'We hebben het voor de wedstrijd al gezegd: we wilden een nieuwe start', zei Marco Sturm op de persconferentie na de zege. 'Na de goal voelde ik een last van mijn schouders vallen. Zo heb ik me heel lang niet gevoeld.'

De 'new look' Bruins verbaasden vriend en vijand met de solide 3-0 zege op de Sens. Sturm scoorde op zijn allereerste shift in een Bruins shirt en assisteerde zeven minuten later op de tweede treffer. Ook de nieuw aangetrokken defence Brad Stuart assisteerde op die tweede goal. Goalie Hannu Toivonen behaalde zijn eerste shutout in de NHL door 26 schoten te keren.

Voor Ottawa betekent het verlies het einde van een aantal streaks. Dany Heatley had sinds zijn komst naar Ottawa in elke wedstrijd minimaal een punt gescoord. Als hij ook tegen Boston gescoord had, dan had hij het streakrecord van een speler die naar een nieuwe club gaat geëvenaard. Wayne Gretzky heeft dat record nu nog in handen. Jason Spezza's pointstreak van zeven wedstrijden werd ook gebroken.