3 augustus 200600:00

Door Joep Meijsen

Straubing nieuw in DEL

Straubing treedt het komende seizoen toe tot de Duitse ijshockeyliga DEL. Het team begint aan het nieuwe seizoen met een absolute legende als coach, een speler die bijna in Nederland had gespeeld en speciale toestemming om zijn bijnaam Tigers te mogen voeren.

De maand mei was wel een heel spannende in de Niederbayerische stad Straubing, voorheen vooral bekend als de geboorteplaats van de Schlagerzanger Rex Gildo. De titel van de Tweede Bundesliga werd in een zenuwslopende serie tegen Bremershaven binnengesleept, nadat een jaar eerder Duisburg de ploeg nog van het kampioenschap had afgehouden. Daarmee was de promotie echter nog niet rond. Er moest fors geĂŻnvesteerd worden in het stadion, in veiligheid en in de organisatie. De gemeente kwam over de brug met een flinke hoeveelheid hulp en uiteindelijk ging de kogel na weken van spanning door de kerk. De licentie voor de DEL werd toegekend. Straubing neemt als kampioen van de tweede Bundesliga de plaats in van de Kassel Huskies van Mike Pellegrims.

De bekendste naam bij Straubing het komende seizoen staat in de bank, de Duitse ijshockeylegende Erich KÄ‚Ĺ’hnhackl. De enkele jaren geleden tot Duitse speler van de eeuw gekozen aanvaller debuteert als hoofdcoach op het hoogste niveau. Vorig jaar werkte hij nog bij Regensburg. KÄ‚Ĺ’hnhackl speelde vele jaren in de Duitse nationale ploeg en was aanvoerder van het team dat in 1976 in Innsbruck beslag legde op de bronzen medaille. Hij vervangt overigens een andere grote naam uit het Duitse ijshockey, Peter Draisaitl, die in februari op straat werd gezet.

Een belangrijke vraag was of Straubing zijn bijnaam mocht behouden. De ploeg voert sinds het seizoen 1994/95 de Ânickname Tigers in de naam. In de DEL schaatsen echter al de Ice Tigers van Neurenberg rond. Toen enkele jaren geleden Ingolstadt aan de poort van de DEL klopte, moesten zij hun naam Panters inleveren omdat deze naam al in gebruik was in Augsburg. Tot de opluchting van vooral de fans volgde echter eind juni de toestemming om de nieuwe naam te voeren.

Een veel moeilijker proces is het samenstellen van de selectie voor het komende seizoen. Iedere nieuwkomer in de DEL is eigenlijk automatisch kandidaat voor de onderste posities op de ranglijst. EĂ©n van de eerste nieuwkomers was de in Duitsland zeer bekende Tobi Abstreiter, de voormalige aanvoerder van de Duitse nationale ploeg, maakte de overstap van de gedegradeerde Huskies.

Het team dat het in de DEL gaat proberen telt echter ook een aantal spelers die al verschillende jaren bij Straubing actief zijn. Liefst twaalf spelers uit het team van vorige jaar blijven behouden. Onder hen een opvallende naam, Calvin Elfring. Deze Nederlandse-Canadese verdediger was enkele jaren geleden dichtbij een contract in Nijmegen. Zijn zaakwaarnemer vond het echter beter voor hem om in de Duitse Oberliga te gaan spelen, omdat hij zo richting de DEL zou kunnen. Zes seizoenen later is dit plan nog uitgekomen ook. Ook bij Geleen was de verdediger een paar keer in beeld.

Een opvallende nieuwkomer is doelman Sinisa Martinovic, de voormalige nationale doelman van Kroatië. Deze beschikt ook over een Duits paspoort en maakte vorig jaar zijn debuut in de DEL als reservekeeper in Kassel. Martinovic was twee keer actief tijdens wereldkampioenschappen in Eindhoven. Hij is één van de twaalf nieuwkomers in de selectie, waaronder enkele verplichte jeugdspelers.

Makkelijk zal Straubing het niet krijgen het komende seizoen. De DEL ontwikkelt zich steeds meer tot een liga die zich afspeelt in grote stadions in de grote Duitse steden. Straubing is een stad met amper 45.000 inwoners en een ijshal met een capaciteit voor vijfduizend toeschouwers. Slechts drie teams in de liga van veertien kunnen minder toeschouwers hebben in hun Arena.

De organisatie heeft er echter zin in. Het trainingskamp van Straubing in het Tsjechische Sokolov is al in volle gang. Op vrijdag 18 augustus volgt dan de eerste test, een oefenwedstrijd tegen Augsburg. De eerste officiële wedstrijd is voor de beker op 1 september tegen Crimmitschau, waarna het debuut in de DEL op 8 september plaatsheeft in de eigen arena tegen Ingolstadt. Dan zal blijken of Straubing goed genoeg is voor de DEL.