29 december 200800:00

Door [email protected]

Studie dood Cherepanov klaar

De jonge Rus Alexei Cherepanov stierf afgelopen oktober tijdens een wedstrijd in de Russische KHL. Een plotselinge dood die de ijshockeywereld schokte. De onderzoeken naar de dood van het supertalent zijn intussen afgerond. Daarbij zijn nieuwe feiten aan het licht gekomen.

De talentvolle speler liet het leven tijdens een wedstrijd van zijn ploeg Omsk in de Russische KHL op 13 oktober. De speler werd in 2007 als 17e gedraft door de New York Rangers en werd gezien als Ă©Ă©n van de meeste talentvolle Russische spelers. Hij verbeterde ondermeer het rookie record van Pavel Bure door in zijn 1e seizoen 18 maal te scoren in Rusland.

Het onderzoek naar de dood van Chereparov is inmiddels afgerond en de oorzaken zijn door de onderzoekscommissie bekend gemaakt. Daarbij werd duidelijk dat de Rus is gestorven aan acuut hartfalen. Hij leed aan een hartkwaal - myocarditis - waarbij er niet genoeg bloed naar het hart gepompt wordt. Professioneel ijshockey had hierdoor eigenlijk uit den boze moeten zijn voor Cherepanov. Waarom dit nooit eerder is ontdekt is op dit moment nog niet duidelijk.

Daarnaast is bekend gemaakt dat in bloed- en urinemonsters van de jonge speler er bloeddoping is aangetroffen. Hierdoor wordt aangenomen dat de speler maanden deze verboden methode gebruikte om zijn sportprestaties te verbeteren. Ook is ook bekend gemaakt dat het medische begeleidingsteam ter plekke 'een serie grove nalatigheden' te verwijten valt. 'Doktoren arriveerden pas 12 minuten nadat Cherepanov was ingestort en de batterij van de defibrillator was te zwak', verklaarde de federale onderzoekscommissie. Ook de club werd aansprakelijk gesteld maar nadere details hierover ontbreken nog.

De dood van Cherepanov was een combinatie van omstandigheden waarbij de jonge speler bijna geen kans van overleven had gezien het optreden van het medische begeleidingsteam.

Eerder artikel
Jonge NHL-prospect sterft