WK Tallinn Nederland Polen tegendoelpunt Thomas Borgman

29 juli 201908:08

Door Joep Meijsen

Summer Skate: Borgman blijft een Panter

In de Summer Skate op deze maandagmorgen aandacht voor een contractverlenging in Zoetermeer, overleg in Duitsland over samenwerking met Nederland, transfers in de Oberliga, de eerste jeugdinterlands en nog veel meer.

International Thomas Borgman..

heeft zijn contract bij Zoetermeer Panters met een jaar verlengd, zo meldt de club op Facebook. De 24-jarige forward debuteerde afgelopen voorjaar op het WK in Tallinn, Estland. Hij werd geselecteerd na een goed seizoen bij Panters, waarin hij tien goals en 22 assists op zijn naam bracht. Borgman komt uit de eigen jeugd van Panters en debuteerde al op jonge leeftijd in het eerste team van Zoetermeer, dat toen nog uitkwam in de Eerste Divisie. Sinds de start van de Beneliga is Borgman een vaste waarde in de ploeg.

Foto: Marco Spelten

Vorige week meldden..

we al dat er toch weer berichten zijn over een mogelijk gezamenlijk project tussen teams uit de Beneliga en de regionalliga, nadat eerdere plannen voor de toetreding van enkele Duitse teams op te veel verzet stuitten. Afgelopen vrijdagavond was er in Duitsland opnieuw overleg over de mogelijke samenwerking. Daarbij werd duidelijk dat het hooguit een beperkt programma zal worden, maar dat er nog niets zeker of duidelijk is. De clubs gingen uit elkaar met de afspraak concretere plannen te smeden.

De Bulls uit Sonthofen...

mogen waarschijnlijk toch nog deelnemen aan de Oberliga SĂĽd. In eerste en tweede instantie had de club geen licentie voor het nieuwe seizoen ontvangen. Dit leidde tot een procedure van Sonthofen bij het zogenoemde Spielgericht in Duitsland. Op advies van deze instantie zijn de Duitse bond en de Bulls weer met elkaar in gesprek gegaan. Als Sonthofen nu voor 1 augustus aan een aantal voorwaarden voldoet, mag de club alsnog meedoen.

Die andere Bulls...

de Saale Bulls uit Halle uit de Oberliga Nord hebben de 22-jarige aanvaller Lukas Valasek aangetrokken. De in Duitsland geboren, maar voor een deel in het Tsjechische Zlin opgeleide Valasek speelde de afgelopen vier seizoenen voornamelijk bij Hannover Indians. Vorig jaar had hij in 50 wedstrijden 15 goals en 12 assists.

Moskitos Essen...

verliest de diensten van verdediger Raphael GrĂĽnholz. De in Berlijn opgegroeide 22-jarige verdediger speelde de afgelopen twee jaar voor Moskitos, maar maakt nu de overstap naar Lindau Islanders in de Oberliga SĂĽd. GrĂĽnholz speelde tot nu toe 150 wedstrijden op het derde niveau in Duitsland, waarin hij zes keer scoorde en tot 12 assists kwam.

In Noord-Amerika...

begint het ijshockey weer op gang te komen. Zo wordt in Plymouth, Michigan de zogenoemde 2019 World Junior Summer Showcase gehouden. Dit is feitelijk het eerste toernooi waar een aantal toplanden beginnen met de selectie van hun team voor het wereldkampioenschap junioren. Deelnemers zijn de Verenigde Staten, Canada, Zweden en Finland. Het is ook een belangrijk toernooi voor spelers die in aanmerking komen voor de komende NHL-draft om zich voor het eerst te laten zien.

Nog belangrijker hiervoor...

is de Hlinka Gretzky Cup, een soort alternatief U18-wereldkampioenschap dat iedere zomer wordt gehouden. Dat toernooi begint op maandag 5 augustus met wedstrijden in Breclav in Tsjechië en Piestany in Slowakije. Beide toernooien zijn overigens onder meer in Canada live te zien op televisie, waardoor er ook wel streams van de wedstrijden te vinden zullen zijn.

In de NHL...

zijn nog de nodige free agents beschikbaar en is er nog een relatief grote groep zogenoemde restricted free agents die nog niet getekend hebben voor het nieuwe seizoen. Wel zijn er de nodige kleinere transacties te melden. Zo hebben de Detroit Red Wings aanvaller Dominic Turgeon voor nog een jaar vastgelegd. De Edmonton Oilers hebben verdediger John Marino naar de Pittsburgh Penguins gestuurd in ruil voor een keuze in de zesde ronde van de NHL-draft van 2021. De New York Rangers en hun rfa-aanvaller Pavel Buchnevich zijn een contract voor twee jaar ter waarde van 6,5 miljoen dollar overeengekomen. De Calgary Flames hebben doelman David Rittich voor nog twee jaar gecontracteerd voor 5,5 miljoen dollar.