Summer Skate Jeff Tomlinson

5 augustus 201908:36

Door Joep Meijsen

Summer Skate: Een nieuwe nier voor Jeff Tomlinson

In de Summer Skate op deze maandagmorgen aandacht voor nieuwe aanwinsten voor Tilburg Trappers en Mechelen Golden Sharks. Een contractverlenging in Zoetermeer en wat nieuws van tegenstanders van Tilburg in de Oberliga Nord. Daarnaast het verhaal van oud-prof Jeff Tomlinson die iedere vier uur gedialyseerd moet worden, maar nu waarschijnlijk een nieuwe nier krijgt.

Tilburg Trappers...

heeft de 21-jarige Nederlandse aanvaller Bartek Bison aangetrokken als tweede versterking voor het nieuwe seizoen. Bison is afkomstig uit de jeugd van Amsterdam en speelde de afgelopen jaren in Duitsland en Noord-Amerika. Daar haalde hij als één van de weinige Nederlanders de hoogste jeugdliga in Canada, waar hij twee seizoenen speelde. Vorig jaar was hij vooral actief bij Bismarck Bobcats in de NAHL en maakte hij zijn debuut in het Nederlands team.

Lees er hier meer over >>>

Zoetermeer Panters..

blijft contractverlengingen bekendmaken. Inmiddels is duidelijk dat Michiel van der Spek ook komende seizoen deeluitmaakt van de selectie van de ploeg. Van der Spek maakt sinds de overstap van Panters naar de Beneliga onafgebroken deel uit van de selectie van de club. Ook daarvoor speelde hij al jarenlang in Zoetermeer, met uitstapjes naar Dordrecht en Den Haag. De verdediger registreerde vorig jaar één punt, via een doelpunt tijdens de play-offs.

Mechelen heeft..

zijn twee imports voor het nieuwe seizoen rond. De club trok vorige week al de pas 21-jarige voormalige Hongaarse jeugdinternational Zoltan Erdei aan, die vorig jaar voor DEAC speelde op het tweede niveau in Oostenrijk en afkomstig is uit de jeugd van Fehervar. Daar is nu de 25-jarige Finse verdediger Kim Miettinen aan toegevoegd, die zijn opleiding kreeg bij verschillende Finse topclubs en de afgelopen jaren in de Verenigde Staten, Roemeni√ę, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Polen speelde. vorig jaar was hij actief voor Orlik Opole op het hoogste niveau in Polen.

Hamburg Crocodiles...

krijgt via partner Weisswasser vijf spelers op een zogenoemde förderlizenz, waaronder Jake Ustorf, die vorig jaar al voor Hamburg uitkwam. De 22-jarige verdeelde zijn seizoen tussen de DEL2 en Oberliga Nord. Voor Hamburg had hij 5 goals en 21 assists in 21 wedstrijden. De club krijgt ook de beschikking over de 20-jarige Nicolas Strodel, die afgelopen jaar al Oberliga-ervaring opdeed bij Essen. Voor de defensie komen de jonkies Raik Rennert en Leon Fern over. Ook Fern speelde vorig jaar al een tijdje in Essen. Tenslotte komt Hendrik Allendorf over als doelman. Hij speelde afgelopen seizoen bij Neuwied in de Regionalliga West.

Salle Bulle Halle...

heeft verlengd met de makkelijk scorende import Tyler Mosienko. De 35-jarige Canadees heeft al een lange loopbaan achter de rug, die hem langs talloze haltes bracht in zowel Noord-Amerika als Europa. Hij speelde eerder in Duitsland voor Neurenberg in de DEL en debuteerde vorig seizoen voor Halle na seizoene in Frankrijk, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar had hij in 55 wedstrijden 27 goals en 60 assists voor Halle. De club verlengde eerder ook al met de Amerikaan Chris Francis, die de club vorig jaar in de loop van het seizoen versterkte.

De oud-coach van Steve Mason...

bij Rapperswil-Jona, Jeff Tomlinson, lijdt aan een erfelijke nierziekte. Deze is dusdanig vergevorderd dat Tomlinson, vele jaren een topspeler en (assistent-)coach bij Eisbären Berlin, iedere vier uur gedialyseerd moet worden. De ijshockeycoach weet al sinds eind jaren negentig dat hij een dodelijke nieraandoening heeft, polycystic kidney disease. De ziekte werd ontdekt bij een routinecontrole toen hij als speler actief was voor Manchester Storm.

De ziekte vormde...

echter geen belemmering voor een succesvolle loopbaan als prof en later als coach. Pas in 2016, als coach van Rapperswil-Jona, kreeg hij last van extreme pijn. Zijn nieren bleken nog maar voor 8 procent te functioneren, waardoor hij steeds afhankelijker werd van dialyse om in leven te blijven. Inmiddels moet dat dus iedere vier uur gebeuren, dag en nacht.

Het komende jaar wordt..

enorm spannend voor Tomlinson. Zijn jongere broer Darryl heeft zich bereid verklaard een nier af te staan om Jeff weer gezond te maken. Of dat ook mogelijk is, moet de komende periode duidelijk worden uit een veelvoud aan tests. 'Mijn doel is om voor mijn vijftigste verjaardag volgend jaar april mijn nieuwe nier te hebben', zo wordt Tomlinson geciteerd in de Zwitserse krant Blick.