28 november 200500:00

Door [email protected]

Ted Saskin onder vuur

Er is onenigheid binnen de NHLPA. Een grote groep leden van de spelersvakbond vindt dat voorzitter Ted Saskin op illegale wijze is benoemd. En hun stem wordt steeds luider.

Het is geen geheim dat de spelers flink hebben moeten inleveren bij de onderhandelingen voor een nieuwe CAO. Het kostte de vorige voorzitter Bob Goodenow de kop en leverde Ted Saskin een goedbetaalde baan op. De nieuwe voorzitter van de spelersvakbond verdient per jaar rond de twee miljoen dollar.

De Amerikaanse NHL-veteraan Trent Klatt is het niet eens met de wijze waarop Saskin zich in die positie zou hebben gewurmd en startte een protestgroep. Inmiddels bestaat die groep uit meer dan 60 actieve en voormalige NHL-ers, waaronder Chris Chelios, Eric Lindros, Ed Belfour, Dominik Hasek en Brian Leetch.

De groep kreeg het voor elkaar dat 37 vertegenwoordigers werden aangeschreven om hun mening over de positie van Ted Saskin te peilen. De ingevulde formulieren moesten nota bene naar Ted Saskin geretourneerd worden, die ze vervolgens aan accountantsbureau Price Waterhouse Cooper overhandigde.

'Waarom gingen die formulieren via Saskin?', vraagt Minnesota Wild goalie Dwayne Roloson zich af. 'Hij weet nu ook welke teams een stem hebben uitgebracht en welke niet.'

De NHLPA maakte afgelopen week bekend dat een meerderheid van de ontvangen formulieren de positie van Saskin steunden. Klatt en zijn groep zeggen dat nog lang niet alle formulieren zijn teruggestuurd. Volgens hen zouden Chicago, Toronto, Minnesota, Detroit en de NY Islanders weigeren om het formulier terug te sturen.

Saskin zelf lijkt nauwelijks onder de indruk van zijn tegenstanders. 'Ik heb gelukkig de steun van de meerderheid van teams en spelers, maar ik ben me terdege bewust dat er een kleine, maar luidruchtige groep van ontevreden spelers is. Die spelers moet ik ook proberen weer aan boord te krijgen.'

Ondertussen blijft Klatt op zijn website actie voeren om, zoals hij het formuleeert, 'de spelers te informeren over de illegale activiteiten die binnen de Unie plaatsvinden'.