Div roundup 2015 16

29 september 201520:32

Door Joep Meijsen

The Tuesday Round-up Week 1

Competities veranderen, nieuwe liga’s ontstaan. De Tuesday Round-up blijft altijd bestaan. Althans voorlopig in ieder geval. In het eerste rondje langs de ijsbanen van het nieuwe seizoen onder meer aandacht voor Tonny Collard, een probleem met timing bij Nijmegen, het hoge tempo van Tilburg, de staat van het ijshockey in Den Bosch en natuurlijk het eerste tussenklassement van de Strafbankkoning.

De oud-internationals hebben afgelopen zondag met 8-4 gewonnen van oud-Utrecht in een speciale wedstrijd op de Vechtsebanen. De wedstrijd maakt onderdeel uit van de voorbereiding van de groep Utrechtse spelers van weleer, Frank Versteeg, Ruud Molenaar, Jan van de Kraak en Tonny Collard bijvoorbeeld, die in februari deel gaan nemen aan een veteranentoernooi in Burlington, Canada.

Tonny Collard heeft er zin in, vertelt hij aan AD/Utrechts Nieuwsblad. ‘Ik ben hartstikke druk met mijn zaak en heb jarenlang geen wedstrijden meer gespeeld. Maar dit initiatief is zo leuk en we hebben zo’n geweldig enthousiaste groep, dat elke training een feest is.’ Hij vindt het wel jammer dat Utrecht niet meespeelt in de BeNeLiga. ‘Dat Utrecht er niet bij is doet ontzettend veel pijn. Talentvolle jongens uit onze regio spelen nu noodgedwongen elders.’

Voor Nijmegen Devils kwam de start van het nieuwe seizoen iets te vroeg. De leiding van de club dacht lange tijd dat de competitie pas later zou beginnen, waardoor in Luik vier spelers ontbraken vanwege werkverplichtingen en slechts één oefenwedstrijd werd afgewerkt. ‘Dat gebeurt nog wel eens in het Nederlandse ijshockey. Ik wil er bij deze club voor zorgen dat dit soort dingen nooit meer voorkomt. Op de lange termijn moet de organisatie serieuzer’, laat coach Josh Mizerek optekenen in dagblad De Gelderlander.

Flyers heeft veel geleerd van de dubbele ontmoeting met Trappers in de Ron Bertelingschaal, vertelt coach Mike Nason in Leeuwarder Courant. ‘We zijn bezig geweest met ons defensieve spel en hebben veel gepraat. De opdracht was om de wedstrijd te controleren. Dat is prima gelukt.’ Hij genoot daarbij van het spel van Phantoms-goalie Mathias Biskop. ‘Hij keepte fantastisch. We hadden 56 schoten op doel, maar hij stopte er 52.’

Trappers was blij met de eerste punten van het nieuwe seizoen in de Oberliga, die vooral te danken waren aan het hoge tempo waarin Tilburg kon spelen in de uitwedstrijd in Herne. ‘Dat we het de hele wedstrijd konden volhouden, is een belangrijk gegeven. En dat in een competitie waarin het tempo sowieso al veel hoger ligt dan in de Nederlandse Eredivisie. Op het einde waren wij de ploeg die nog benzine over had’, vertelt coach Bo Subr aan Brabants Dagblad.

Diezelfde krant toont zich in een column niet erg optimistisch over de situatie van het ijshockey in Den Bosch, Nederland en de nieuwe BeNeLiga. ‘Ondanks enkele oplevingen is het ijshockey in Den Bosch daarna gaandeweg steeds verder weggezakt. Dit seizoen is Red Eagles, de oorspronkelijke naam, na veertien jaar terug op het hoogste nationale niveau. De competitie heeft weer eens nieuw jasje gekregen en zodoende is Red Eagles gepromoveerd, van de voorlaatste plaats in de eerste divisie naar de BeNe-League - een hutspot met zes Belgische en tien Nederlandse teams. De vraag wordt niet alleen wat Red Eagles daarin te zoeken heeft, ook wat we van deze competitie kunnen verwachten. Gewoonlijk krijgt menige ijshockeyclub in de loop van het seizoen met flinke financiële problemen te kampen, vaak resulterend in faillissement waarna dan weer een doorstart volgt.’

Coach Leo van den Thillart toont zich in datzelfde Brabants Dagblad veel optimistischer. ‘We willen als club met jonge spelers werken en talenten ontwikkelen. We zetten in op onze jeugdopleiding en stomen onze spelers klaar voor het eerste team. Jonge spelers zijn gretig, we kunnen ze naar onze wensen vormen en het is financieel aantrekkelijker. We halen dus niet meer alles van buitenaf, maar vullen de selectie met eigen spelers aan...Aan alles merk je dat de club in de lift zit. De selectie is gegroeid, het budget is opgekrikt en de organisatie is naar een hoger niveau getild. De laatste jaren deed ik uit nood nog wel eens mee. Nu ben ik 47 en met deze selectie gaat dat dus mooi niet meer gebeuren.’

Mitch Bruijsten vertelt aan De Gelderlander dat hij hoopt eind december of in januari zijn rentree te kunnen maken. Een ongeval met de snorfiets verpeste zijn seizoensstart, waar Bruijsten naar vooruit keek. ‘k had er echt zin in. Ik probeer ook wel overal bij te zijn. Levi Houkes, teamgenoot die ook in Nijmegen woont, pikt me op voor de trainingen en wedstrijden. Maar om dan telkens langs de kant te staan, blijft raar. Die snorfiets gaat er straks in elk geval uit.’

Ray Gallagher gaat het tweede team van Nijmegen Devils coachen, dat uitkomt in de Eerste Divisie. De afgelopen jaren was hij onder meer actief voor Nijmegen, Zoetermeer, Geleen, het Nederlands Vrouwenteam en bij NES IK in Noorwegen.

Geleen Eaters traint deze week op de ijsbaan in Maaseik. De club moest zijn eerste thuiswedstrijd afgelasten afgelopen weekeinde vanwege technische problemen met het ijs in Glanerbrook. Komend weekeinde speelt Eaters uit in Tilburg. Die wedstrijd vormt de opening van de bekercompetitie in Nederland.

Ook dit jaar houden we bij hoe het gaat met de strijd om de titel Strafbankkoning 2015/16. Voorlopig zit Dave Stappershoef van Nijmegen Devils op de troon met 25 minuten in twee wedstrijden. Tyler Melancon, Mitch Morgan (beiden Herentals) en Mike Vedder (Nijmegen) staan op 14 minuten. Maar het is nog vroeg in het seizoen natuurlijk.

Bijdragen, vooral uit België maar natuurlijk ook van Nederlandse clubs, zijn altijd van harte welkom op [email protected].