1 december 200500:00

Door [email protected]

Thornton naar San José

Joe Thornton is een Shark. De 26-jarige power forward vertrekt onmiddelijk naar de Amerikaanse westkust. De trade van de franchisespeler is een schok. Fans, clubs en analysten staan versteld.

De grote Canadees werd in 1997 door de Boston Bruins als top draftpick gekozen. In 532 wedstrijden scoorde hij 169 goals en 285 assists. Thornton was de onbetwiste nummer 1 center van de club. Dacht je aan Boston, dan dacht je aan Thornton. Een echte franchisespeler.

En opeens is hij weg. Wat krijgt Boston er voor terug? Wayne Primeau, Marco Sturm en Brad Stuart. Leuke spelers, maar zeker niet het type versterking dat je voor een speler als Thornton zou hopen te krijgen.

Zowel Boston als San José staan er slecht voor in de competitie. Het was duidelijk dat er iets moest gebeuren. In San José zijn ze laaiend enthousiast over de komst van Thornton. 'Hij is momenteel één van de meeste dominante spelers in de NHL', zegt Doug Wilson, de dolblije GM van de Sharks. 'Hij laat iedereen om hem heen beter spelen.'

Thornton zelf is verrast door de transfer en reageert zuur. 'Ik ben bij dit team gekomen om te winnen en we verliezen momenteel veel', zegt hij in de lokale pers. 'Wiens schuld is dat? Ik weet het niet. Ik word nu weggestuurd, dus het zal wel aan mij liggen.'

Met Marco Sturm halen de Bruins een sterke winger in huis, die de afgelopen seizoenen een constante waarde is geweest voor de Sharks. De Duits international scoorde in zeven seizoenen 128 goals en assisteerde op 145 treffers.

Wayne Primeau is het jongere broertje van Philadelphia Flyer Keith Primeau. De 29-jarige Canadese center heeft zijn potentieel in de NHL nooit waar kunnen maken. Hij speelde al voor BUffalo, Tampa Bay, Pittsburgh en San José.

De 26-jarige Brad Stuart versterkt de verdediging van de Bruins. Stuart zou in de eerste of tweede verdedigingslijn ingezet moeten kunnen worden.

Joe Thornton wordt bij de Sharks teamgenoot van zijn neefje Scott Thornton.