Heerenveen Flyers 2018 doelpunt vieren Tony Demelinne

20 juli 201908:00

Door Joep Meijsen

Tony Demelinne stopt met topijshockey

Unis Flyers-captain Tony Demelinne hangt zijn schaatsen in de wilgen. De 55-voudig international kan zijn ijshockeyloopbaan niet langer combineren met werk en gezin.

De pas 31-jarige Demelinne speelde in Nederland voor Amsterdam, Zoetermeer, Den Haag en Heerenveen. Daarnaast speelde hij enige tijd in de Verenigde Staten en kwam hij uit in de Australische competitie. Voor het Nederlands team speelde hij in totaal 55 wedstrijden, waarin hij 15 keer scoorde en tot 17 assists kwam met in totaal 54 strafminuten. Daarmee is hij de nummer 43 op de eeuwige topscorerslijst van Oranje. Demelinne debuteerde in 2009 en speelde zijn laatste WK in 2015 in Eindhoven.

In een interview met Flyers Live TV vertelt Demelinne dat de gedachte om te stoppen met ijshockey al kort na het einde van het seizoen begon te spelen, maar dat hij wel twee tot drie maanden bezig is geweest om de knoop door te hakken. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat zijn loopbaan in de top voorbij is. 'We krijgen een tweede kind en heb mijn werk. IJshockey zou op de derde plaats komen', aldus Demelinne.

Tony Demelinne speelde in de jeugd van Den Haag, maar debuteerde op het hoogste niveau bij Amsterdam Bulldogs, waarmee hij direct de beker en het landskampioenschap won. Daarna verhuisde hij naar Zoetermeer, waar hij samen met zijn broer Manitas Demelinne speelde. 'Samen zijn we kampioen geworden in de eerste divisie. Een van mijn mooiere momenten', vertelt Demelinne in het interview.

Wc2015 Ned Lit Demelinne kans

Eerste prijzen in lange tijd

Demelinne maakte daarna jarenlang deel uit van de selectie van Den Haag, waarbij hij in 2009 speelde voor de ploeg die na lange tijd weer een landstitel naar de Hofstad bracht. Via Chris Eimers verhuisde hij in 2012 naar Heerenveen, wat sindsdien is uitgegroeit tot zijn thuis. Ook bij die club maakte hij deel uit van de selectie die voor het eerst sinds de glorietijd in de jaren zeventig, begin jaren tachtig hoofdprijzen won.

De palmares van Demelinne telt vijf landstitels, drie nationale bekers en een kampioenschap in de Beneliga. In het afscheidsinterview met Ferdinand de Jong van Flyers Live TV gaat de voormalige international verder in op zijn idee√ęn over hoe het Nederlandse ijshockey zou moeten functioneren, hoe hij zijn tijd in Heerenveen heeft beleefd en hoe het ijshockey in Friesland zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Daarnaast blikt hij terug op de hoogtepunten in zijn loopbaan.

Het complete interview

Eaters Flyers RBS Rowan Delil Tony Demelinne 24 09 2017

Nummer vier topscorerslijst

Demelinne was in Beneliga en play-offs de nummer vier bij Flyers vorig jaar met 27 goals en 32 assists in 31 wedstrijden. In vijftien wedstrijden in de beker voegde hij hier nog 8 goals en 14 assists aan toe.Voor Flyers betekent dit dat twee van de top vier topscorers van de club van afgelopen seizoen komend jaar geen deel meer uitmaken van de selectie. Topscorer Marco Postma zet zijn loopbaan voort in Geleen.

Demelinne is niet de eerste prominente Nederlandse ijshockeyer die het einde van zijn loopbaan heeft aangekondigd. Eerder werd al bekend dat Oranje-captain Ivy van den Heuvel zijn schaatsen aan de wilgen hangt. Ook John Versteeg maakte bekend dat hij gaat stoppen met ijshockey in de top.

Fotoreportage Tony Demelinne: