13 december 200400:00

Door Joep Meijsen

Touwtrekkerij om Livingston

Amsterdam Bulldogs heeft een nationale transfer aangevraagd voor Dave Livingston. Volgens zijn huidige club, Tilburg Trappers, is dit zonder medeweten van de speler gebeurd en zou de transfer ten onrechte zijn doorgevoerd. Amsterdam bestrijdt dit verhaal.

De transfers, ook voor Lester Arts zou een nationale transfer zijn aangevraagd, zorgen op dit moment voor veel ophef in de Nederlandse ijshockeywereld. Door middel van een e-mail van Dave Livingston zelf zegt voorzitter Cees Oerlemans van Tilburg Trappers op het Online Discussieforum van IJshockey.com te bewijzen dat de transfer niet in de haak is.

Oerlemans beschrijft op het forum de gang van zaken vanuit zijn visie: ' Amsterdam heeft vlak voor het verstrijken van de transferdeadline Dave Livingstone getransfereerd van Tilburg naar Amsterdam. Dit is gebeurd zonder toestemming van Dave, die inmiddels in een brief heet laten weten niet naar Amsterdam te willen en lid wenst te blijven van Tilburg Trappers. Het huidige reglement van de bond voorzag niet in een "toestemmingsprocedure" van de betrokken speler. Nu is de transferperiode gesloten en mogelijk kan de transfer niet worden teruggedraaid vanwege een hiaat in de regelgeving.' Hij plaatst tevens een mailtje van Dave Livingston waarin deze ontkent toestemming voor de transfer te hebben gegeven.

Volgens Amsterdamse bronnen heeft Dave Livingston wel degelijk toestemming gegeven voor de transfer. 'Zowel Lester als Dave wisten/ weten van onze aanvraag bij de bond af. Dave heeft dit zelfs per mail bevestigd (dus zwart op wit), Lester heeft ons 30 november hierover gebeld....Nogmaals wij hebben niets verkeerd gedaan en ter goeder trouw gehandeld', stelt Amsterdam-speler Chris Eimers op hetzelfde forum in een weerwoord. Eimers is actief betrokken bij de reddingsoperatie in Amsterdam.

Duidelijk is dat Amsterdam op zoek is naar nieuwe spelers. Het team telt feitelijk door het vertrek van enkele spelers en het nog ontbreken van enkele imports nog maar twee lijnen. Onlangs werd de ploeg versterkt met doelman Watkins. Lester Arts is vooralsnog zonder club, terwijl Dave Livingston heel eventjes voor Trappers speelde begin dit seizoen vlak voor het vertrek van Oranje naar het trainingskamp in Finland.

De verhoudingen tussen Amsterdam en Tilburg zijn al geruime tijd gespannen. Trappers trok enkele weken geleden van Amsterdam aan, terwijl de jarenlang in Amsterdam spelende Josh Oort sinds kort ook het shirt van Trappers draagt. Aan de andere kant is tijdens de zomer Leo van den Thillart met ruzie overgestapt van Tilburg naar de Bulldogs.

De zaak rond de transfer van Livingston ligt vooralsnog onduidelijk, aangezien beide partijen claimen schriftelijk bewijs van hun gelijk te hebben. Duidelijk is wel dat de affaire het toch al weinig florissante imago van het Nederlandse ijshockey potentieel een nieuwe knauw kan geven. Zeker op een moment dat de Olympische missie van Oranje heeft gefaald en het voortbestaan van Amsterdam nog altijd niet zeker is.