4 augustus 200500:00

Door [email protected]

Transferdeal op de tocht

Er is onenigheid ontstaan over de nieuwe transferregeling tussen de NHL en de IIHF. Russische en Tjechische clubs hebben deze week het voorstel afgewezen, waardoor onder andere deelname van NHL-ers aan de Olympische Spelen in gevaar dreigt te komen.

De oude transferregeling tussen de NHL en de IIHF liep dit jaar af en moest vernieuwd worden. Vooral de Russische clubs deden vooraf lastig, omdat zij het liefst zelf met de NHL wilden onderhandelen. De onderhandelaars sleepten echter een overeenkomst uit de strijd waar alle partijen zich in leken te kunnen vinden.

De kern van de deal is dat de NHL een bedrag van 12,5 miljoen dollar per jaar aan de IIHF doneert voor het opleiden van spelers. De IIHF verdeelt dit geld dan onder de teams die spelers aan de NHL afstaan. Een eerste draftpick is 900.000 dollar waard, elke draftpick daaronder levert 20.000 dollar per plek minder op. Spelers die na de eerste ronde worden gekozen leveren 150.000 dollar op.

De Russische en Tjechische clubs vinden deze bedragen nu alsnog te laag. Avangard Omsk wil bijvoorbeeld het liefst zelf met de Washington Capitals onderhandelen over een vergoeding voor top draftpick Alexander Ovechkin.

Door de overeenkomst niet te ondertekenen lopen de Russiche en Tjechische clubs een behoorlijk risico. Zonder een gezamelijk deal zijn beschikbare spelers vrij om in de NHL te tekenen, zonder dat hun oude club er ooit een cent voor vangt.

Rene Fasel, voorzitter van de IIHF, reist op korte termijn af naar Moskou om met de teams te praten. Hij is hoopvol dat de clubs zich alsnog achter de overeenkomst zullen scharen.