23 december 200400:00

Trappers pakt de winst

Tilburg Trappers staat op de drempel van de bekerfinale. De Brabanders wonnen de eerste wedstrijd van de best-of-three serie tegen Eaters Geleen met 4-2. In een eerder spannende dan goede ontmoeting tekenden Joel Salonen en Jeff Trembecky ieder voor een goal en een assist.

Trappers deed het zonder Bert van de Braak, die enkele weken is uitgeschakeld met een knieblessure. Het was wel de eerste wedstrijd voor Theo van Gerwen terug in de bank bij Trappers en het leek er eigenlijk op alsof hij nooit weg was geweest. De voormalige bondscoach was keurig in het pak voortdurend in gesprek met zijn spelers, gaf opdrachten en deelde complimentjes uit. Volgens de Tilburgse toeschouwers liet hij Trappers ook meer combinatie-ijshockey spelen.

Desalnietemin had Geleen in het eerste deel van de wedstrijd het beste van het spel. Trappers oogde nerveus en lang niet iedere pass kwam goed aan. Dit bood Geleen enkele kansen op snelle counters, waarbij twee spelers tegenover een verdediger kwamen te staan. Ryan Held en Jason Silverthorn kozen, net als later in de ontmoeting verschillende keren gebeurde, voor een eigen schot in plaats van een pass naar een medespeler in betere positie. De pucks gingen voorlangs of werden gestopt door Martin Trommelen. Trappers was met een snoeihard schot op de paal het dichtst bij de openingstreffer.

Na een minuut of tien begon het evenwicht in de wedstrijd te kantelen en begon Trappers beter te combineren. Dit dwong Kyle Stanton tot enkele prima saves. Na zestien minuten was hij echter kansloos toen de Fin Joel Salonen de puck in een scrimmage voor het doel binnenschoot. Dit gebeurde op een delayed penalty.

De gelijkmaker van Geleen kwam na een paar minuten spelen in de tweede periode een beetje uit de lucht vallen. De ploeg van Andy Tenbult ontbeerde vrijdagavond de creativiteit om de defensie van Tilburg te slechten. Dat was vooral op de powerplays van Eaters goed te zien. De formatie kwam nauwelijks tot schoten. Na 26 minuten besloot Ray Gallagher dan maar eens een schotje op het doel af te vuren. Zijn losse schot uit de pols was goed gemikt en de puck sloeg tot vreugde van het enthousiaste meegereisde legioen uit Limburg binnen.

Deze vreugde was van korte duur. Op iets meer dan de helft van de wedstrijd kreeg Steve Kruize een straf tegen wegens holding. In de delayed penalty begin doelman Kyle Stanton bovendien een overtreding, waardoor Eaters ineens twee volle minuten met twee man minder op het ijs stond. In het verleden was zo'n situatie dodelijk tegen Trappers. Nu kwam de ploeg wel tot kansen, maar maakte Stanton zijn foute overtreding goed met enkele excelente saves.

Het uitvak haalde opgelucht adem toen de straffen wegtikten, maar nog geen minuut later voerde Tilburg de mooiste counter-aanval van de avond uit. Joel Salonen schaatste op snelheid het aanvalsvak in, verzond een perfecte pass die door Jeff Trembecky werd binnengeschoten voor de 2-1.

Geleen probeerde met man en macht een gelijkmaker te forceren. De ploeg kreeg hier, vooral op de counter, ook wel kansen voor. Maar de echte scherpte leek te ontbreken bij de Limburgse aanvallers. Na 48 minuten veranderde Robbert Maas een schot van Dennis ten Bokkel van richting, waardoor deze pardoes over Kyle Stanton heen in het net verdween voor de 3-1. De wedstrijd leek beslist.

Een ploeg die gecoacht wordt door Andy Tenbult heeft echter nooit verloren voor het laatste fluitsignaal geklonken heeft. Geleen gooide er nog een schepje bovenop en schiep op basis van inzet een klein overwicht. Dit leidde tot een scrimmage voor het doel, waarbij de puck voor de stick van Bradley McDonald viel, die de puck langs de geklopte Martin Trommelen schoof.

Tot een echt slotoffensief kwam de ploeg van Tenbult echter daarna niet meer. Ook het van het ijs halen van de doelman bracht geen uitkomst. Dave Iannazzo veroverde op de middenlijn de puck en kon op snelheid door om de zwarte schijf in het lege doel te deponeren.

De slotfase bracht nog de nodige onderlinge irritaties tussen beide ploegen, die elkaar komende dinsdag in Geleen ontmoeten voor de tweede wedstrijd in de serie. Winst voor Tilburg brengt die ploeg als eerste naar Eindhoven.