8 september 200400:00

Tsjechië schokt Zweden

Tsjechië en de Verenigde Staten hebben de halve finales bereikt van de World Cup of Hockey. De Tsjechen schokten in een bomvolle hal in Stockholm hun gastheren met een overtuigende 6-1 zege. Keith Tkachuk scoorde vier keer voor de VS in een 5-3 zege op Rusland.

Zweden gold voor het toernooi als een van de twee favorieten. Met sterspelers als Mats Sundin en Peter Forsberg werden de Zweden gezien als de grote concurrent van Canada voor de eindzege. De Tsjechen daarentegen werden vooraf al bijna afgeschreven. Getroffen door het overlijden van hun coach, een selectie met veel veteranen, slechte resultaten in de eerste wedstrijden en verhalen over onrust in de selectie.

Niets van dit alles bleek tijdens de ontmoeting gisteravond in Stockholm. Milan Hejduk scoorde twee keer, Martin Straka had een goal en een assist, terwijl ook Martin Havlat, Marek Zidlicky en Radek Dvorak het Zweedse publiek stil kregen. De Tsjechen liepen uit naar een 5-0 voorsprong en stelden daarmee hun plek in de halve finale veilig. Tomas Holmstrom scoorde de eretreffer namens de Zweden. Jaromir Jagr viel tijdens de wedstrijd uit met een blessure.

Ook de Verenigde Staten bereikte de halve finales. In St. Paul werden de Russen met 5-3 teruggewezen. Grote man bij de Verenigde Staten was Keith Tkachuk die vier keer scoorde en ook nog tot een assist kwam. Zijn lijngenoot Mike Modano had een assist op alle vier de treffers van Tkachuk.

'Wij geloofden voortdurend dat dit mogelijk was', zei hoofdcoach Ron Wilson van de Verenigde Staten. 'Inze spelers waren er klaar voor en we wisten dat we de Russen niet moesten onderschatten.' De VS kwam halverwege de eerste periode op voorsprong toen Mike Modano een schot vuurde vanaf de blauwe lijn en Tkachuk deze van richting deed veranderen, zodat de puck tussen de beenbeschermers van doelman Bryzgalov door het net in verdween.

Vroeg in de tweede periode scoorde Tkachuk zijn tweede toen hij een pass van achter het net van Bill Guerin binnenschot. In de achtste minuut was het Dmitry Afanasekov die de Russen hoop gaf met een treffer. Iets later kreeg de VS de kans de wedstrijd definitief te beslissen, maar het penaltyshot van Jason Blake werd door de Russische doelman gekeerd.

Keith Tkachuk was de grote ster voor de VS

Na een halve minuut in de derde doorgang kwamen de Russen op gelijke hoogte via Dainius Zubrus, voordat Scott Gomez de VS weer op voorsprong bracht. Amper een halve minuut later was de wedstrijd beslist met de derde treffer van Keith Tkachuk. Met een powerplay-goal bracht Ilya Kovalchuk Rusland nog even hoop, maar een schot in het lege net vlak voor tijd van Tkachuk bracht de VS definitief de zege.

Hoe de halve finales eruit gaan zien, hangt af van de resultaten van de andere kwartfinale. De meest waarschijnlijke line-up is Tsjechië - Canada en Finland tegen de USA. Mocht Slowakije echter winnen van Canada, dan ziet het plaatje er weer heel anders uit.