Nhl david frost bw

1 december 200800:00

Door [email protected]

Uitspraak strafproces Frost

Afgelopen week heeft de rechtbank in Ontario uitspraak gedaan in het strafrechtelijke proces tegen voormalig NHL spelersagent David Frost. Frost werd in totaal zes verschillende feiten ten laste gelegd. Vier van deze strafrechterlijke feiten betrof seksuele exploitatie.

Deze aanklachten stammen van de periode waarin Frost coach was van de Quinte Hawks in 1996 en 1997. De Quinte Hawks speelden op Junior A niveau in Ontario. ‘Er is significant bewijs in deze zaak dat een donkere en ongezonde kant van ijshockey heeft blootgelegd', aldus een vertegenwoordiger van de rechtbank.

De openbare aanklager van de rechtbank was van mening dat Frost een alarmerende controle had over zijn spelers en probeerde te bewijzen dat hij deelgenomen had aan seksuele activiteiten van zijn spelers en hun vriendinnen. Ondanks twee getuigenverklaringen van - toen - minderjarige meisjes heeft de lokale rechtbank toch besloten Frost vrij te spreken van deze aanklachten. Ten tijde van de vermeende illegale handelingen waren beide dames zestien jaar. Echter volgens de rechtbank waren de getuigenissen ‘onbetrouwbaar en inconsistent'.

De verdediging van Frost is dus in staat geweest ‘gerede twijfel' te zaaien over de betrouwbaarheid van deze verklaringen. Daarbij was één van de tegenargumenten van de verdediging dat deze handelingen gemeengoed zijn in de ijshockeywereld. Niet iedereen was het eens met de uitspraak van de rechtbank. ‘Ik ben er helemaal niet blij mee', aldus Steve Jefferson. ‘Het is misselijkmakend.' Jefferson is de biologische vader van voormalig Frost-protegé Mike Danton.

Frost werd verdedigd door één van Canada's meest vooraanstaande vrouwelijke advocaten: Marie Henein. Henein's mening was duidelijk na het proces. ‘Ik denk dat de rechter zeer objectief was en tevens een grote mate van normaal verstand heeft toegepast op de feiten zoals ze in werkelijkheid waren, in plaats van op alle aantijgingen in te gaan of op allerlei zaken die speelden buiten dit proces om', zegt Henein.

Binnenkort wordt uitspraak gedaan ten aanzien van de twee aanklachten van creditcardfraude.

Eerdere artikelen:
> Rechtzaak Frost van start
> Frost niet welkom